Режисьорът на "Железният човек" Джон Фавро е заснел игрален римейк на класическата "Дисни" анимация от 60-те. Виж плакатите, новия трейлър с БГ субтитри и си припомни по-старите екранизации

"Книга за джунглата" - по разказа на Ръдиард Киплинг за детето Маугли, отгледано от вълци в индийската джунгла, - е сред най-обичаните анимации на "Дисни". Филмът от 1967 г. е последният, продуциран лично от Уолт Дисни, а саундтракът съдържа жизнерадостни парчета като The Bare Necessities.

Сред песните се откроява и I Wan'na Be Like You (The Monkey Song), изпята от легендарния джазмен Луи Прима, на която по-късно кавър правят Роби Уилямс и Оли Мърс.

Виж още: 11 филма по случай Годината на маймуната

През 2003-та излезе и "Книга за джунглата-2", с гласовете на Джон Гудман, малкия Хейли Джоел Осмънт и Фил Колинс, който озвучава Лъки, един от бандата лешояди, напомнящи на "Бийтълс". Близо половин век по-късно оригиналът обаче си остава ненадминат.

Новата "Книга за джунглата" не е единственият игрален вариант на класическата анимация - през 1994-та "Дисни" правят първия подобен опит.

Жанрът е приключенски екшън с романтичен оттенък, животните са истински, а Маугли и приятелката му са вече пораснали и се играят от Джейсън Скот Лий и Лина Хийди ("Игра на тронове"). Режисьор е Стивън Сомърс ("Мумията").

Днес обаче технологиите в киното са напреднали дотолкова, че игралните кадри се сливат с фотореалистичния фон и компютърно-генерираните животни. Така е направен новият "Книга за джунглата", чиято премиера е в средата на април.

На английски го озвучават Идрис Елба (тигъра Шир Хан), Скарлет Йохансон (питона Каа), Бен Кингсли (черната пантера Багира), Бил Мъри (мечока Балу), Кристофър Уокън (краля на орангутаните Луи), Лупита Нионго (вълчицата Ракша), Джанкарло Еспозито (алфа-мъжкаря в глутницата Акела).

Режисира Джон Фавро ("Железният човек"), а в трейлърите, където всички анималистични персонажи изглеждат диви и страховити, се прокрадва музикалният мотив от старата анимация...

Малкият Нийл Сети е избран за ролята сред хиляди други кандидати. 10-годишното хлапе от Ню Йорк е единственият актьор, който се появява на екрана - останалите участват само с гласовете си.

Новият Маугли беше представен от "Дисни" миналото лято на изложението D23 в Анахайм, Калифорния. Заедно с него на сцената излязоха носителите на "Оскар" Бен Кингсли ("Ганди") и Лупита Нионго ("12 години в робство"), както и самият режисьор.

Бен Кингсли, Лупита Нионго, Нийл Сети и Джон Фавро представят "Книга за джунглата" (2016). Снимка: "Дисни" / "Форум филм България"