Маймуните като главни герои - истински, бутафорни или компютърно-генерирани

Почти сме изгубили надежда да видим "Тошко Африкански" екранизиран, поне като анимация, и се утешаваме със стария запис от плочата на "Балкантон"... Детската повест на Ангел Каралийчев от 1940 г. е сред най-забавните произведения с главен герой "маймунек" - а те са особено актуални с настъпването на Годината на маймуната по китайския календар

Видео: Маймунският клип на "Колдплей"

Горили, орангутани, шимпанзета... Появата на човекоподобни и други видове маймуни в киното и телевизията е понякога забавна, но друг път и доста мрачна - като в "Зараза" (Outbreak, 1995), където младият Патрик Демпси става първата жертва на смъртоносен вирус тип "ебола" в САЩ, пренесен чрез контрабандна маймунка.

Виж още: Зараза? Епидемия? Това вече сме го гледали на кино

Образец в жанра е съветската комедия от 1961 г. "Необикновен рейс". Параход превозва тигри и лъвове, съпровождани от набедения звероукротител Шулейкин (Евгений Леонов), който се прибира към родината и всъщност е готвач в търговското представителство.

Приключението започва в открито море, когато маймунката, озовала се на борда като "бонус", отваря клетките на хищниците... и те тръгват на свобода по палубата - и не само... Успява да ги укроти Маргарита Назарова, която в живота е истинска дресьорка на големи котки.

Само екранизациите по антиутопичния роман "Планетата на маймуните" от френския писател Пиер Бул са десетина, като най-новите използват максимално технологията за компютърно генериране на образи с помощта на актьори.

Такъв е случаят и с новия "Кинг Конг". Когато през 1933-та великанската горила се появява на киноекрана, бива провъзгласена за осмото чудо на света. Макетът му обаче бил висок едва 45 см, покрит със заешка козина. Страховитият рев, съпроводен от биене по гърдите с юмруци, пък комбинирал звуци от лъв и тигър, само че забавени и пуснати наобратно.

Последният засега римейк, от 2005 г., беше амбициозна суперпродукция - първата, режисирана от Питър Джаксън след "Властелинът на пръстените", а през 2017 г. по кината излиза "Конг: Островът на черепа".

Понякога палавите персонажи са орангутани като Сам - звездата от комедията "Дънстън сам в хотела" (1995).

Крал Луи от анимационната класика "Книга за джунглата" на "Дисни" пък се прочу с песента I Wanna Be Like You в изпълнение на Луи Прима, а в предстоящата фотореалистична игрална версия го озвучава Кристофър Уокън.

Крал на маймуните има и в китайската традиция, в една от четирите големи творби на тяхната класическа литература "Пътешествие из Запада", екранизирана нееднократно. Главните герои са старшият монах Тансън, "маймуната" Сунвукон, "прасето" Джу Бадзей и монахът Шасън, които по пътя си срещат 81 препятствия, всяко от което е отделен разказ...

У нас е популярен американският минисериал от 2001-ва, излъчван по тв канала "Холмарк", а точно за китайската нова година сега по кината в САЩ излезе хонконгската суперпродукция The Monkey King 2, продължение на филма с Дони Йен от 2014 г. В титулната роля е друг актьор - попзвездата Арън Куок, а известната китайска актриса Гун Ли ("Сбогом, спътнице моя", "Мемоарите на една гейша"), се превъплъщава в злодей.

Култови за днешните около 40-годишни са шимпанзетата от поредицата "Ланс Линк - тайният агент", излъчвана зад Океана през 1970-71 г., с шпионски сюжет и имена като Мата Космата.

"Горили в мъглата" (1988) е биографичен филм за известната изследователка Даян Фоси (Сигърни Уивър) по едноименната й книга. Докато изучава планинските горили в Руанда и се бори за опазването на вида, в средата на 80-те тя бива убита.

Говорящата горила Ейми и нейните събратя, които охраняват диамантена мина, са героите и в "Конго" (1995), по едноименния роман на Майкъл Крайтън. Тогава технологиите не са развити както днес и филмът на режисьора Франк Маршал (женен за новата шефка на "Лукасфилм" Катлийн Кенеди, която е негов копродуцент) е критикуван заради бутафорните примати, пресъздадени на екрана с кукли, аниматроника и маскирани актьори.

Също в средата на 90-те излиза и "Маймунски неприятности" (1994) - семейна комедия за момиченце, което мечтае за домашен любимец и се сприятелява с крадлива маймунка от вида капуцин, същия като в "Зараза".

И, разбира се, Тарзан, който е отгледан от маймуните - сюжет, използван дори за анимация на "Дисни"... Неговото продължение е тема на най-новата суперпродукция, вдъхновена от книгите на Едгар Райс Бъроуз.

"Легендата за Тарзан" излиза това лято с Александър Скарсгард ("Истинска кръв") в главната роля и звезден актьорски състав: Кристоф Валц, Маргот Роби, Самюъл Джаксън, Джон Хърт, Джим Броудбент, Джимон Хонсу. Режисьор е Дейвид Йейтс, екранизирал последните три романа за Хари Потър.

Най-новият филмов примат е снежната маймуна в анимацията "Кубо и пътят на самурая", по кината у нас през декември.