"Конг: Островът на черепа", по кината от днес, е поредният филмов римейк за великанската маймуна, сниман е във Виетнам, а действието този път е пренесено в 70-те години, без да напуска джунглата

Хаваите, австралийският Златен бряг и джунглите в Северен Виетнам са станали фон за поредния римейк на историята от "Кинг Конг", родена през 30-те години от въображението на двама документалисти и майстор на кукли.

Ветераните от Първата световна война Мериан Купър и операторът Ернст Шодсак снимали филми на екзотични локации в Африка, Азия и Латинска Америка, а за сюжета а ла "Красавицата и Звяра" се вдъхновили от наблюденията си над човекоподобните маймуни.

Вместо да закарат истинска горила да се бие с местните варани на остров Комодо, каквато била първоначалната идея (която днес защитниците на правата на животните категорично не биха одобрили), те снимали 45-сантиметрова фигурка на Кинг Конг, изработена от метал, гума, памук и заешка козина.

Така се ражда първото филмово чудовище с великански размери, което става известно и като Осмото чудо на света.

Лентата от 1933 г. спасява киностудията RKO от фалит и заема 43-то място в Топ 100 класацията на Американския филмов институт.

През 1976 г. младите тогава Джесика Ланг и Джеф Бриджис участват в римейк, където Конг е механична кукла в естествен ръст - и със своите 25 м е доста по-голям от оригинала.

Действието е пренесено в съвременността, а небостъргачът "Емпайър стейт билдинг" от емблематичната финална сцена е заменен от кулите близнаци на Световния търговски център...

В "Конг: Островът на черепа", по кината от този петък, 10 март, височината на маймуната достига надхвърля 100 фута (30 м), но тя вече няма материално тяло, а е резултат от визуалните ефекти на "Индъстриъл лайт енд меджик".

Виж още: 11 филма по случай Годината на маймуната (видео)

Компютърно-генерирана беше и горилата от "Кинг Конг" (2005) на Питър Джаксън, първият му филм след трилогията "Властелинът на пръстените". Там в ролята на заглавния герой по технологията motion capture влиза Анди Съркис (Ам-Гъл в екранизацията по Толкин), който изпълнява и една от епизодичните роли.

Зад най-новата версия сега стоят продуцентският екип на "Годзила" (2013) и Джордан Вогт-Робъртс, изгряващ режисьор само с едно заглавие зад гърба си - нашумелия независим филм "Кралете на лятото".

Ако кадрите от трейлъра ви напомнят "Апокалипсис сега" и други кинокласики за войната във Виетнам... приликата не е случайна, защото той е пренесъл чудовищата от изгубеният свят на Купър и Шудсак отново в 70-те, хаотичните години на хеликоптери, напалм и рокендрол. Дори IMAX афишът с Конг имитира плаката за филма на Копола с лика на Марлон Брандо...

"Конг: Островът на черепа" започва през 1973 г., когато бойните действия във Виетнам са приключили със загуба на САЩ, човечеството е открило и опитомило всеки сантиметър от познатия свят, а НАСА пуска сателит, за да улови остатъците от неизвестното чрез картографиране на планетата от Космоса.

Когато "Лендсат" проследява бурни геотермална смущения в Южния Пасифик, неговите лещи и сензори засичат скрита твърда земя. За НАСА островът с форма на череп е просто поредната земна маса... злокобно известна само с броя кораби и самолети, които изчезват в близост.

Само агентът на "Монарх" Бил Ранда (Джон Гудман) подозира какво са укривали бурните брегове хилядолетия наред. "Монарх" е американска правителствена организация, създадена в средата на ХХ век, за да държи под контрол последствията от ядрените опити на атола Бикини. Трябва да намерим всички непознати мутирали свръхчудовища, преди враговете да ги намерят първи, убеден е Ранда, а спътниковите снимки са доказателство, че търсенето не бива да се прекратява.

"Ранда е търсил Острова на черепа в продължение на три десетилетия и сега, с малко помощ от администрацията на Никсън, събира екип, за да поеме на тази мисия уж за да търсят на острова редки метали или някакви суровини. Поне това казва на хората", обяснява Гудман.

Освен специалисти като геолози и биолози, сред хората му са също бивш британски военен пилот (Том Хидълстън), който е обучавал американски и южновиетнамски войници да водят бойни действия в джунглата, и фоторепортерка пацифист (миналогодишната носителка на "Оскар" Бри Ларсън), въоръжена единствено със своята "Лайка".

"Това е един свят преди тиранията на глобалните сателити, почти тоталното проследяване и информационното претоварване. Тогава не сме имали илюзията - както днес с интернет, мобилни телефони и GPS, - че знаем всичко за света, в който живеем", отбелязва Хидълстън.

Командир на експедицията е военен с чин "подполковник", служил във Виетнам с т.нар. "Небесни дяволи". Играе го Самюъл Джаксън, който обяснява:

"Моят персонаж се радва, че всичките му подчинени са оцелели по времена войната и са живи и здрави. Но приема предложението за един последен полет заедно, преди да се приберат. Хората казват "загубихме войната", а той казва "ние просто я изоставихме". Иска войниците му да се чувстват победители и вижда в това възможност да станат герои и да се върнат у дома с някаква победа."

В неговия отряд влизат актьорите Джейсън Мичъл, Шия Уигъм, Томас Ман, Юджийн Кордеро и Тоби Кeбъл, който "играе" и самия Конг по технологията motion capture, след като се е превъплъщавал в друга маймуна, Коба, от "Зората на Планетата на маймуните".

В рамките на подготовката си за филма те се срещат с ветерани от Виетнам и от тях научават, че: "Всички се радват да видят пилот на хеликоптер. В цялата армия вие сте буквално единственият човек, когото всеки, с изключение на врага, е щастлив да види. Ти си спасението."

Виж още: Вагнер - от валкюрите и Валхала до вертолетите

Всъщност участниците в експедицията не отвеждат Конг от острова, а трябва да оцелеят на неговата територия.

"Искаме да видим Конг в среда, която е толкова голяма и ефектна, колкото самият него - казва Самюъл Джаксън. - Знаем, че той живее в джунглата, но какво още има в тази джунгла? Какво там му позволява да съществува? Има ли други или е той аномалия? И откриваме, че някога той е бил част от общност, унищожена от нещо друго, което също е на този остров. Сега той е пазител, който държи тези неща настрана."

Съществената част от нашата история за Годзила беше идеята, че през 1954 г. ядрените опити не са изпитания на атомни бомби, а правителството всъщност се опитва да убие нещо, припомня и продуцентът Алекс Гарсия.

За мен тази история се усеща като алегория за животинската природа, която присъства във всеки от нас, казва Бри Ларсън и добавя: "В днешно време сме толкова далеч от тази част от себе си; като че ли чувстваме необходимост да я преодолеем по толкова много начини. Става дума и за начина, по който третираме света около нас - как се отнасяме към природата и как я ценим, как ценим другите човешки същества."

В "Островът на черепа" Конг не е просто едно гигантско животно и това не е история за човека срещу природата, уточнява обаче режисьорът. Много ми допада идеята за шепа герои, които са излезли от войната във Виетнам и вече не вярват в нищо - или просто знаят къде им е мястото, - и да ги запратя на такава мистична локация, казва Вогт-Робъртс, решен неговият Конг да е най-големият в историята на Холивуд.

Но не само ръстът на заглавния персонаж е променен: "Конг е юноша; той все още расте в ролята си на алфа. Островът изобилства с много повече зли същества, които са избили предците му и са го направили последен от рода му... Конг е много убедителна фигура, но в този филм му предстои решаваща битка - борба за полагащото му се място като цар на Острова на черепа", обяснява продуцентката Мери Перънт, която стои зад "Годзила" и "Огненият пръстен".

Плановете са за цяла поредица, като се очаква в следващия филм за "Монарх", към 2020 г., Кинг Конг и Годзила да се срещнат отново на екрана. Двете чудовища вече са се противопоставяли през 1962-ра, в японския King Kong vs. Godzilla.

Източник: По материали от "Александра филмс"