НДК се включва в отбелязването на 200 години от рождението на германския композитор и неговия италиански колега Джузепе Верди

"Апокалипсис сега" се прожектира в пълната режисьорска версия, 207 минути, на 5 декември, от 19 ч., в кино "Люмиер". Във филма на Франсис Форд Копола от 1979 г. Ездата на валкюрите от операта на Рихард Вагнер "Валкюра" (поставена и на софийска сцена в рамките на целия цикъл "Пръстенът на нибелунга") озвучава въздушната атака на US хеликоптерите над крайбрежно виетнамско селище, която кара героя на Робърт Дювал да заяви: "Обичам миризмата на напалм рано сутрин. Мирише на победа!".

В главната роля е Мартин Шийн, а актьорският състав включва още Марлон Брандо, Денис Хопър, младите Лорънс Фишбърн и Харисън Форд.

Поредицата прояви по случай 200-годишнината от рождението на двамата композитори започна още в началото на есента и продължава с още една прожекция този месец, в рамките на започналия Новогодишен музикален фестивал в НДК.

На 9 декември, също от 19 ч. в "Люмиер" може да се гледа филмираната опера на Верди "Отело", испанска постановка на режисьора Анхел Руис Рамирес с участието на българската прима Красимира Стоянова.