"Кубо и пътят на самурая", която е фаворит за "Оскар" в конкуренция със "Зоотрополис", вече е по кината у нас на 3D, а трейлърът е озвучен с песен на "Бийтълс" в нов аранжимент (видео)

Владимир Карамазов озвучава Бръмбар, един от спътниците на заглавния герой в "Кубо и пътят на самурая", който в оригинала говори с гласа на Матю Макконъхи.

Новата куклена анимация на студия "Лайка" ("Коралайн и тайната на огледалото", "Кутийковците") е по кината у нас на 3D от 9 декември.

В САЩ филмът излезе още през лятото и се открои като фаворит за "Оскар" в конкуренция със "Зоотрополис" на "Дисни", като дори попадна в списъка с претенденти за статуетката при визуалните ефекти.

Действието, както подсказва българското заглавие, се развива в Япония, а сред персонажите има и снежна маймуна - в съзвучие с Годината на маймуната по източния календар.

Виж още: 11 филма по случай Годината на маймуната

Сюжетът:

Талантливият и добросърдечен Кубо (Арт Паркинсън, "Сан Андреас", Рикон Старк в "Игра на тронове") живее скромно с майка си далеч от другите хора и изкарва прехраната си, като разказва приказни истории на жителите от близкото село.

Спокойният им наглед живот скоро се срива, когато той случайно призовава духа на миналото, който се спуска от небесата със силата на ураган, за да донесе вековно отмъщение.

Принуден да потърси убежище другаде, Кубо, с подкрепата на Маймуна (Чарлийз Терон) и Бръмбар (Макконъхи), поема на вълнуваща мисия да спаси семейството си и да разгадае мита за баща си - най-великия самурай на всички времена.

С помощта на бащиния шамисен - традиционен японски музикален инструмент, подобен на банджо, - Кубо повежда битка срещу богове и чудовища като отмъстителния бог на Луната (Ралф Файнс) и дъщерите му, злите близначки (Руни Мара), за да разкрие тайната на своя род и да изпълни героичната си съдба.

Оригиналното заглавие Kubo And The Two Strings извежда на преден план музиката, а неин композитор е италианецът Дарио Марианели. Той е бил номиниран за "Оскар" с работата си за режисьора Джо Райт по филми като "Ана Каренина" и "Гордост и предразсъдъци", а печели статуетката за "Изкупление" (2007).

Във филмографията му са още заглавия като "Яж, моли се и обичай", "Агора", "Братя Грим", миналогодишния "Еверест", както и "Кутийковците" (2014).

Песента от "Кубо и пътят на самурая", илюстрирана с кадри оттам, обаче е на Джордж Харисън. While My Guitar Gently Weeps, един от емблематичните му хитове, е записан още с "Бийтълс" в края на 60-те. Сега го пее Реджина Спектър с нов аранжимент от Марианели, който, естествено, е включил и шамисен.