Японските "снежни маймуни" са открили топлата вода - а други, които скитат из карибските курорти, са се пропили...

Японският макак (Macaca fuscata), известен още като снежна маймуна, обитава планинските райони на остров Хоншу, на надморска височина над 1600 м, където снегът се задържа четири месеца в годината, а средната зимна температура е под нулата.

А в маймунския парк в Джигокудани (Jigokudani, или Адската долина) в японската префектура Нагано местните макаци се спасяват от студа, като се киснат в минералните извори.

Според легендата колонията открила топлата вода през 1963 г., когато една женска скочила вътре, за да събере пръснати соеви зърна.

Специалистите обясняват това със склонността на маймуните да копират човешкото поведение.

За минералните извори в района се знае, че действат отпускащо и премахват умората.

По подобен начин поведението на хората копират т.нар. верветки (Chlorocebus pygerythrus) - коткоподобни маймуни от Африка, които обитават и някои карибски курорти.

Покрай плажните барове и небрежните туристи колонията е открила вкуса на екзотичните коктейли - и алкохола, а поведението им е запечатано от камерите на Би Би Си.

Любопитното е, че при маймуните процентът любители на безалкохолните напитки се оказал горе-долу същият като при хората.

Учени, които наблюдавали колонията на островите Сейнт Кит и Невис, установили, че повечето предпочитат да пият в компания и не посягат към чашката преди да са обядвали.

15% харесват питието си чисто или разредено само с вода, също толкова са въздържатели, а 5% пият на екс - и се натряскват до безпаметност (предимно млади мъжкари). 

Изследването цели да проучи ролята на генетичния фактор при злоупотребата с алкохол.

В. "Гардиън" коментира резултатите като доказателство, че могат да се пропият дори онези, които живеят в тропически рай, нямат икономически проблеми и не се лишават от нищо.