Тайлър Армстронг потегля към най-високия връх в света със своя кауза - лечение за мускулната дистрофия тип "Дюшен", а през септември по кината пристига 3D филмът "Еверест" с участието на звезди като Джейк Джиленхол и Кийра Найтли (видео)

11-годишният Тайлър Армстронг се готви да покори Еверест заради всички 300 хил. момчета по света, страдащи от мускулна дистрофия на Дюшен.

Малкият американски алпинист се занимава с планинско катерене от 7-годишен и сега се надява да набере 1 млн. долара за намиране на лечение срещу болестта чрез инициативата CureDuchenne.

Заболяването е генетично и до средата на второто десетилетие от живота си повечето страдащи от него са вече в инвалидна количка. Диагнозата се поставя на около пет години и повечето не доживяват до 25. Лек засега не е открит.

Експедицията на Тайлър е насрочена за догодина. Дотогава той се подготвя в домашни условия, като тренира два пъти дневно във фитнеса вкъщи.

Още на седем Армстронг поставя рекорд, като достига само за един ден връх Уитни (4421 м) в националния парк "Секвоя", щата Калифорния.

Тайлър е вторият по възраст покорител на връх Килиманджаро, който достига едва на осем, а на девет изкатерва Аконгагуа в аржентинските Анди.

Преди Еверест той планира да изкачи руския Елбрус. Това ще е третият от най-високите планински върхове на всеки континент, включени в плановете му да стане най-младият алпинист, който е покорил и седемте.

Междувременно в края на лятото, от 18 септември, по кината се очаква 3D филмът "Еверест", който в началото на месеца открива кинофестивала във Венеция. Участват звезди като Джейк Джиленхол, Джош Бролин, Джейсън Кларк ("Терминатор: Дженесис"), Сам Уъртингтън, Робин Райт, Емили Уотсън и Кийра Найтли. 

Вдъхновена от действителни събития, драмата на режисьора Балтазар Кормакур ("Два патлака") разказва за трагична експедиция до покрива на света, "най-опасното място на Земята".

Действието се развива през 1996 г., когато две групи алпинисти се обединяват по пътя към върха. Слизането обаче се оказва истинското предизвикателство пред човешките възможности, тъй като връхлетява една от най-свирепите бури, които планината помни...

Инцидент се случва и наяве - лавина недалеч от снимачната площадка взима над 10 жертви, шерпи, докато от продукцията се подготвят за сцените в един от базовите лагери.

Мащабната продукция е заснета на повече от 10 места, сред които автентичният Непал, базовите лагери в подножието на Еверест, италианските Алпи. По кината можем да го гледаме както на 3D, така и на огромния IMAX екран.