Режисьорът на "Изкупление" и "Гордост и предразсъдъци" Джо Райт снима актрисата в нова екранизация - този път по руска литературна класика, в кината у нас от 1 март 2013 г.

Не по-малко известно е името на сценариста сър Том Стопард: "Розенкранц и Гилденстерн са мъртви", "Влюбеният Шекспир", "Бразилия", адаптирал за голям екран и романа на Толстой.

Годината е 1874-та. Изпълнена с енергия и красота, Ана Каренина (Кийра Найтли) има това, за което мечтаят всички нейни съвременнички. Тя е съпруга на Каренин (Джуд Лоу) - високопоставен представител на правителството, от когото има син, и се радва на изключително високо обществено положение в Санкт Петербург.

След като получава писмо от своя брат Облонски (Матю Макфейдън) с молба да му помогне да спаси брака си с Доли (Кели Макдоналд), който е в опасност заради неговите любовни афери, Ана заминава за Москва. По време на това пътешествие тя се запознава с графиня Вронски (Оливия Уилямс), чийто син - изтънченият кавалерийски офицер Вронски (Аарън Тайлър-Джонсън) - я очаква на гарата. Когато Ана и Вронски се срещат, между тях пламва любов, която не може и няма да бъде потушена...

Това е началото на една страстна любовна история, която разтърсва обществото на Санкт Петербург. В желанието си да се пребори за своето щастие Анна нарушава идеалистичните правила на предубеденото руско общество, като предизвиква трагични последствия за своя живот - и живота на околните.

"Това е история за любовта във всичките й форми - както положителни, така и отрицателни. В нея има романтика, приятелство и всички онези вълнуващи фатални емоции. Има обаче и паника, лудост, ревност, болка, самота. Този филм показва всички тези неща накуп", коментира Кийра Найтли на лондонската премиера на филма.