В 3D екшъна "Сан Андреас" Дуейн Джонсън е пилот на хеликоптер в земетръсната Калифорния

Според "Уикипедия" Сан Андреас е разлом с дължина над 1000 км, който пресича щата Калифорния и е гранична линия между две тектонски плочи - Тихоокеанската, която се движи на север, и Северноамериканската, движеща се на юг.

Двете плочи на разлома се разминават с около 13 мм годишно, като това придвижване не е плавно и е съпроводено с освобождаването на огромни количества енергия под формата на земетресения.

Тази зловеща гигантска пукнатина, чиято дълбочина под земната повърхност надхвърля 15 км, не се вижда, но на места има белези, напомнящи за съществуването й... 

"Сан Андреас" е заглавието и на най-новия апокалиптичен екшън - жанр, за който напоследък се бяхме позатъжили. В центъра му е екшън звезда номер 1 през последните години Дуейн Джонсън - Скалата, който тази пролет идва по кината и в седмия "Бързи и яростни".

Тук актьорът се подвизава като героичен пилот на хеликоптер в епицентъра на трус със сила 9 по Рихтер, който опустошава Калифорния. Заедно с отчуждената си съпруга (Карла Гуджино) той пътува от Лос Анджелис до Сан Франциско, за да спасят дъщеря си (Александра Дадарио).

Режисьор на екшъна е Брад Пейтън, който, заедно с продуцента Бо Флин, е работил със Скалата и в "Пътуване до тайнствения остров" (2012). Сценарист е Карлтън Кюз (сериала "Изгубени").

Най-новият трейлър за филма, който излиза по кината у нас на 3D от 29 май, разкрива още по-пълна картина на разрушенията, причинени не от един, а от цяла поредица трусове.

Подобно на бедствието в "2012" на Роланд Емерих земята буквално се разтваря под краката на хората (както прогнозира героя на Пол Джамати), а породеното от труса цунами помита останалото...