Предупреждението е валидно не само по време на "Черния петък", но и за предстоящите коледни и новогодишни празници, когато броят на измамните сайтове нараства десетократно

Неизвестни до момента интернет сайтове с големи отстъпки, които често рекламират и популяризират своята дейност дори чрез "Фейсбук", са най-честите капани за онлайн потребителите в разгара на празничното пазаруване.

Наскоро регистрираната интернет страница е друг основен белег на фалшивите сайтове, които могат да ви превърнат от купувач в жертва на измама. За историята на всеки сайт лесно може да бъде направена проверка чрез откритите онлайн източници. Пример за такъв източник, където да проверите откога съществува даден сайт, е www.centralops.net.

Освен за наскоро регистрираните сайтове, предлагащи големи отстъпки, изкушените от онлайн шопинга трябва да внимават и за сайтове, които продават фалшификати (т.нар. реплики) на световноизвестни защитени търговски марки на облекла, устройства, екипировка за зимни и други спортове и пр.

"Кухите" сайтове, които представляват една "гола" интернет страница (без реален търговец, склад, дейност), рекламирана на много места, имат доста къс живот - за около месец-два. През този период обаче киберпрестъпниците създават широка рекламна кампания на страницата - чрез банери в други сайтове и реклами в социалните медии.

Във фалшивия сайт обикновено има поле с пояснение за високите отстъпки - че ниските цени се дължат на дългия период на доставка, който надхвърля 40-50 дни. С това пояснение киберпрестъпниците заблуждават жертвите си и притъпяват вниманието им.

След като събере финансовите средства от извършените към нея "покупки" и рекламната й кампания приключи, "кухата" страница бива изтрита и повече не може да бъде намерена. Междувременно пазарувалият в нея започва да очаква получаването на "закупените" стоки седмици по-късно и едва когато те не бъдат доставени, осъзнава, че е станал жертва.

По статистика на специализирания отдел "Киберпрестъпност" при ГДБОП броят на измамните сайтове нараства над 10 пъти преди големи празници, каквито са и предстоящите. Фалшивите страници се изграждат на няколко езика - както за по-висока достоверност, така и с цел разширяване обхвата и обема на престъпната дейност, поясняват още антимафиотите.

Финансовите средства за мнимите покупки на жертвите обикновено постъпват в банкови сметки на други континенти, например в Китай, което силно затруднява тяхното възстановяване. В тази връзка от ГДБОП съветват след извършена покупка клиентите да проверят къде точно са получени техните средства и ако се усъмнят, да поискат отмяна (канселиране) на финансовата транзакция в разумните за това срокове.

Източник: CyberCrime.bg