Киев постави въоръжените си сили в пълна бойна готовност след инцидента при Керченския проток, където руски граничари задържаха украински бойни кораби и раниха моряци от екипажа им, а в част от страната се въвежда военно положение

Върховната Рада на Украйна одобри с 276 гласа "за" (при необходими най-малко 226) указа на президента Петро Порошенко за въвеждане на 30-дневно военно положение. Въоръжените сили на страната са приведени в пълна бойна готовност, след като Русия атакува и задържа украински военни кораби в Керченския проток.

Военното положение влиза тази сряда, 28 ноември, само в 10 украински области: пограничните с Русия и по украинското крайбрежие на Черно и Азовско море. Именно там Русия може да ни нанесе удар, обясни Порошенко пред депутатите.

При инцидента са пострадали общо шестима украински моряци, двама от които по-тежко, оповести държавният глава и уточни: "При операцията на борда на плавателните съдове някои са били ранени, а други са получили травми... Нашите военнослужещи са били и лишени от възможността да осъществят контакт с командирите си."

След окупацията на Донбас преди четири години със случилото се в неделя е настъпила "нова фаза на руската агресия" срещу страната му, категоричен беше той. По думите му Украйна не се отказва от Минското споразумение и дипломатическия път за решаване на кризата:

"Военното положение се въвежда, за да се укрепят отбранителните способности на държавата в условията на растяща агресия, по-точно акта на неприкрита агресия, според международното право, от страна на Руската федерация." 

Задържаните украински кораби са откарани в пристанището в Керч, информира междувременно руската Федерална служба за сигурност (ФСБ). Според тяхното съобщение броят на ранените е двойно по-малък - трима. 

Москва обвинява украинските моряци, че са навлезли незаконно в териториалните води на Русия, извършвали са опасни маневри и са проявили неподчинение на "законните заповеди" на граничните власти.

"С цел принудително спиране на украинските военни кораби беше използвано оръжие. На тримата леко ранени украински военнослужещи е оказана медицинска помощ. Започнато е наказателно производство по част III, член 322 от Наказателния кодекс на Руската федерация: незаконно преминаване на границата. Следва да се отбележи, че украинската страна е запозната с реда за преминаване на военни кораби през териториалните води на Руската федерация и Керч-Еникалския канал", заяви Антон Лозовой от граничното управление на ФСБ в Крим.

Руските служби твърдят, че разполагат с неопровержими доказателства за преднамерена провокация от страна на Киев. Преди свиканото извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН бяха разпространени и видеозаписи със "самопризнания" на задържаните.

Съветът за сигурност обаче отхвърли предложената от Русия тема на заседанието, формулирана като "нарушение на границите на Руската федерация от украински кораби". Руската гледна точка бе подкрепена само от Китай, Казахстан и Боливия.

Европейският съюз и НАТО призоваха Киев и Москва да бъдат максимално сдържани и да намалят напрежението в Азовско море.  Председателят на Европейския съвет Доналд Туск покани Москва да освободи 24-те украински моряци, пленени в Керч, а германският външен министър Хайко Маас подчерта, че всякаква блокада на Азовско море от руска страна е недопустима.

Говорител на Европейската комисия призова двете страни в конфликта да не допускат ескалация на напрежението: "В момента е задължително всички да демонстрират сдържаност, за да може ситуацията да се успокои."

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че с действията си Киев нарушава ключови положения на международното право, вкл. устава на ООН. Според руския първи дипломат нарушението е извършено по много опасен начин, защото: "Маневрирането в тесен пролив, разбира се, е можело да създаде и е създало заплаха и рискове за нормалното движение на съдовете в тази акватория."

Военното положение ще "развърже ръцете" на украинските националисти, прогнозира той и апелира: "Горещо призоваваме западните спонсори на Киев все пак да усмирят тези, които се опитват да натрупат на вълната на военната истерия, политически точки във връзка с предстоящите избори или други събития в Украйна."

Кримските власти пък заподозряха, че зад инцидента стои Вашингтон, който искал да въвлече Москва в конфликт. Междувременно нормалното движение на кораби между Черно и Азовско море през Керченския пролив беше възстановено.

В изявление на турското външно министерство се посочва, че корабоплаването в района не трябва да бъде възпрепятствано. Като страна, граничеща с Черно море, ние подчертаваме, че преминаването през  протока не трябва да се блокира, заявяват от Анкара. Турция призовава и да се избягват стъпки, които могат да застрашат стабилността и мира в региона.

"На практика имаме първи сблъсък между въоръжените сили на Украйна и Русия. Някак свикнахме, че имаме една проксивойна, хибридна война в Източна Украйна, но в момента имаме официален сблъсък и задържане на украински военни съдове от руската погранична служба", коментира пред БНР бившият дипломат Димитър Гърдев, експерт по международни отношения и проблеми на сигурността. Той окачестви това напрежение като "очаквано" и припомни:

"Руската федерация наложи ограничителен режим за преминаване през Керченския проток. Забрана де факто няма, но трябва да бъдат извършени определени действия, предварително разрешени, за преминаване през протока. Това затруднява Украйна, защото в Азовско море се намира реално второто по големина пристанище на Украйна. Оттам преминават основната част от украинските стоки."

В Украйна през март предстоят президентски избори и евентуално извънредно положение би затруднило нормалния предизборен процес, изтъкна експертът. Според него този инцидент ще бъде използван от всички политици за вдигане на рейтингите им.

Източник: БНР