Сделката за Брекзит трябва да мине и през парламента в Лондон, където вече обявиха, че споразумението е "за боклука"

На извънреден Европейски съвет в Брюксел лидерите от ЕС одобриха споразумението за развод с Лондон. Според британската министър-председателка Тереза Мей и 27-те й колеги от останалите държави членки на общността това е "най-добрата и единствената възможна сделка".

Предисторията

Всичко започна с референдума на 23 юни 2016 г. Тогава изненадващо близо 52% от британците поискаха Обединеното кралство да напусне общността. На следващия ден премиерът Дейвид Камерън подаде оставка. Тереза Мей го наследи и последваха 17 месеца на тежки преговори и совалки.

Виж още: Развод. А след развода?

Крайната цел е 23,00 ч. на 29 март 2019 г. Това е точният час, когато трябва да се случи фактическото излизане на Великобритания от Европейския съюз. Поне ако дотогава споразумението за т.нар. "Брекзит" бъде потвърдено от британския и Европейския парламент.

Големият въпрос е ще успее ли Тереза Мей да събере нужната подкрепа в Лондон или тепърва предстои голяма политическа криза с още едно неизвестно в сложното равенство, отбелязва Би Ти Ви.

Срещатакоято можеше да не се състои

До последния момент неделната среща на върха беше под въпрос. Испания заплаши с вето заради Гибралтар, но и този проблем се реши по спешност. Така без никакъв ентусиазъм евролидерите приеха споразумението за оттеглянето на Обединеното кралство.

Главният преговарящ от европейска страна Мишел Барние отбеляза: "Дойде моментът, в който всеки трябва да поеме отговорността. Това споразумение ще помогне да се възстанови необходимото доверие, за да преговаряме за бъдещи близки отношения, безпрецедентни до момента."

Документът от около 600 страници влиза в сила на следващия ден след Брекзит - 30 март 2019 г., но само ако преди това бъде одобрен от депутатите в Лондон и Страсбург/Брюксел.

Виж още: Ще отпадне ли английският като официален език в ЕС?

"Това е най-доброто възможно споразумение. Това е единственото възможно споразумение. И съм убеден, че тези, които трябва да го ратифицират в британския, а след това и в Европейския парламент, трябва да имат това предвид", коментира председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който прие Тереза Мей ден преди извънредната среща на върха в Брюксел.

Какво следва

Отношенията се уреждат в политическа декларация, приета на неделния Европейски съвет. Амбициите й са за тясно сътрудничество в областта на търговията, външната политика и отбраната.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че България е настояла в текста да се включат допълнителни гаранции за правата на гражданите.

"Европейският съвет ще демонстрира особена бдителност по отношение на правата и интересите на гражданите, необходимостта от поддържане на условия за равнопоставеност" - съответно и в България, и във Великобритания. Това сме го постигнали. Великобритания трябва да си спазва финансовите параметри, да си плаща през това време, да си спазва всички договорености за правен вакуум за нашите компании, да се избегне твърдата граница между Ирландия и Северна Ирландия и да си плаща финасовите такси и отговорности", обясни българският министър-председател.

Няма (ливръщане назад

Липсата на ентусиазъм от раздялата с Великобритания не означава връщане назад, коментира Би Ти Ви.

"Искаме да имаме контрол върху собствените си пари и граници. Точно затова хората гласуваха за Брекзит. И сега ние, политиците, трябва да изпълним техните очаквания. Бих казала на всички в британския парламент - ние сме длъжни да изпълним това, което британците поискаха от нас", подчерта Тереза Мей.

През първата половина на декември британският парламент трябва да гласува споразумението. Вотът в Европейския парламент е през януари.

Британски депутати от които зависи мнозинството на премиера Тереза Мей вече заявиха, че споразумението е  „за боклука”. Така че, поне за момента всички въпросителни около развода брекзит остават отворени.

 

Източник: Би Ти Ви