Австрийската компания сътрудничи на Холивуд от десетилетия и нейно дело са най-известните обувки в киното

Кристалните пантофки на Пепеляшка в игралния филм на "Дисни", който излиза на 13 март, са истински и са изработени от "Сваровски".

Техен осемчленен екип работил в австрийската централа съвместно с художничката по костюмите Санди Пауъл и изготвил шест версии, а избраният модел за героинята на Лили Джеймс е направен от цял кристал с 221 фасета, 15-сантиметров ток и размери 186x75x196 мм.

Видео: "Пепеляшка" на "Дисни" като игрален филм

Кристалите са основната специалност на бижутерската фирма, основана в Австрия през 1895 г. Тя посреща своята 120-годишнина с 2480 магазина в близо 170 държави, над 24 хил. служители и около 2,33 млрд. евро годишен приход от 2013-а.

Партньорството им с Холивуд датира от осем десетилетия насам, а тяхно дело са и най-известният чифт обувки в киното - искрящите червени пантофки в "Магьосникът от Оз" (1939), които Дороти смъква от краката на мъртвата зла вещица от Изтока.

В най-известната си комедия - "Някои го предпочитат горещо", Мерилин Монро носи тоалети, украсени с камъни "Сваровски", а Одри Хепбърн допълва с техни бижута малките си черни рокли за "Закуска в Тифани".

В по-ново време бизнес групата сътрудничи на филми като "Младата Виктория" с Емили Блънт, "Черният лебед" с Натали Портман", "Великият Гетсби" с Леонардо ДиКаприо, "Оз: Великият и могъщият" с Мила Кунис.

Чрез собствената си продуцентска компания "Сваровски ентъртейнмънт" през 2013 г. те заснеха и своя версия на "Ромео и Жулиета" по сценарий на Джулиан Фелоус ("Имението Даунтън"), с Хейли Стайнфелд и Дъглас Буут в заглавните роли. Отзивите обаче бяха предимно негативни.

В режисирания от Кенет Брана "Пепеляшка" общо 1,7 млн. кристала "Сваровски" са обсипали бижута, аксесоари, прически, грим, перуки и бални тоалети - като синята рокля на Пепеляшка (Лили Джеймс), роклята на злата мащеха (Кейт Бланшет), магическата пръчица на феята кръстница (Хелена Бонам Картър) и нейната бяла рокля.

За заснемането на бала в двореца "Сваровски" предоставят на продукцията и бижута от богатия си архив.

Лентата, която излиза по кината от 13 март, е продукция на "Дисни" и своеобразен римейк на анимацията им от 1950 г. 

Сюжетът

Бащата на младата Елла (Лили Джеймс), който е търговец, се жени повторно след смъртта на майка й. В желанието си да го подкрепи, тя посреща приветливо новата си мащеха (Кейт Бланшет) и дъщерите й Анастейша (Холидей Грейнджър) и Дрисела (Софи Макшера) във фамилния дом. 

Когато бащата й неочаквано умира, девойката попада под ударите на своето завистливо и коравосърдечно ново семейство. Накрая изпада до положението на слугиня, изцапана с пепел и презрително наричана Пепеляшка.

Въпреки жестокостта, с която се сблъсква, Елла е решена да изпълни предсмъртната заръка на майка си "да не губи кураж и да бъде добра". Тя отказва да се поддаде на отчаянието или да презира онези, които се държат зле с нея.

И ето че в гората среща впечатляващ непознат

Без да подозира, че той всъщност е принц, а не слуга в двореца, Елла най-после има чувството, че е намерила сродна душа. Изглежда че съдбата й ще се промени, когато дворецът разпраща открита покана до всички девойки да присъстват на бал.

Елла е обнадеждена, че отново ще види очарователния Кит (Ричард Мадън). Уви, мащехата й забранява да присъства, но както във всички хубави приказки, на помощ идва феята кръстница (Хелена Бонам Картър), която с една тиква и няколко мишки променя завинаги живота на Пепеляшка...