Продължението на най-касовата анимация на "Дисни", хитовия филмов мюзикъл от 2013 г., е по кината у нас от този петък с още приключения на сестрите Елза и Анна, Кристоф, елена Свен и снежния човек Олаф

Любимите анимационни герои от "Замръзналото кралство" - Анна, Кристоф, еленът Свен, снежният човек Олаф и, разбира се, снежната кралица Елза - се завръщат на големия екран от този петък, 22 ноември.

Филмът от 2013 г. се превърна в най-касовата анимация, като донесе на "Дисни" близо 1,3 млрд. долара приходи, следван по петите от миналогодишния "Феноменалните 2". Освен това анимационният мюзикъл получи две награди "Грами" и два "Оскара", вкл. за песента Let It Go, която стана хит сред подрастващите. Сега продължението е на път да стане шестият филм на "Дисни" за тази година с над 1 млрд. долара боксофис.

Видео: "Коледа с Олаф" подгрява за "Замръзналото кралство 2"

Този път приключенската анимация, вдъхновена от приказката на Ханс Кристиан Андерсен "Снежната кралица", изправя кралица Елза, сестра й Ана и поданиците на Арендел пред тайната история на тяхното кралство.

Сериозни изпитания и челен сблъсък с неизвестното очакват двете сестри в пътешествието им на север. Пред тях стои въпросът какво се случва с магическите способности на Елза, ще бъде ли магията достатъчна, за да "замръзне" злото завинаги - и дали двете с Анна ще се справят със сложните и непредсказуеми изненади на съдбата и миналото...

Режисьори отново са Крис Бък и сценаристката Дженифър Лий, която междувременно се издигна до главен творчески директор на Disney Animation, като зае поста на оттеглилия се доайен Джон Ласитър. Тя е работила и по "Разбивача Ралф", на продължението му е изпълнителен продуцент, а освен това е съсценарист на провалилата се с гръм и трясък игрална екранизация по бестселъра "Гънка във времето". 

Песните и този път са на съпружеския тандем Робърт Лопес и Кристен Андерсън-Лопес. Арията на Елза (озвучавана на български от певицата Веси Бонева, а в оригинал - от бродуейската звезда Идина Менцел), от която се очаква да стане новото Let It Go, е озаглавена Into The Unknown и е записана за финалните надписи в мъжка версия от групата Panic! At The Disco. 

Снежният човек Олаф получава повече екранно време, но като цяло спътниците на двете главни героини от мъжки пол имат само поддържащи роли.

В сюжета, освен феминистични нотки, е вплетена и модерната екологична тема, а връзката с коренното население навява спомени за друга, вече позабравена анимация на "Дисни" - "Братът на мечката" (2003).

Нортулдрите, северният народ, който обитава съседните на Арендел земи, напомнят северноамериканските ескимоси инуити, но всъщност са вдъхновени от коренното население на Скандинавския полуостров - саамите, които са най-многобройни в Норвегия.

По договор с тях "Дисни" осигуряват и версия на филма на най-популярния им език - северния саами, подобно на маорските, таитянските и хавайските дублажи на "Смелата Ваяна".

В името на расовото многообразие е вмъкнат дори чернокож персонаж - лейтенант Матиас от кралската армия на Арендел, който се озвучава от звездата на сериала "Това сме ние" Стърлинг К. Браун.

Героят му е служил при бащата на двете принцеси на Арендел, който тук има по-голяма роля и вече се озвучава от Алфред Молина. Евън Рейчъл Уд дава гласа си на тяхната майка и изпява приспивна песен за малките Елза и Анна.

Критиците са разделени в мненията си за "Замръзналото кралство 2" - някои го определят като откровено скучен и намират куп драматургични несъвършенства плюс прилики с филми като "Петият елемент", а други хвалят изпипаната до съвършенство визия, за която заслуга отново има и българката Светла Радивоева.

Въпреки резервите им "Замръзналото кралство 2" оглави световния боксофис още след премиерния си уикенд, като събра 615 млн. долара, а само в Северна Америка инкасира 127 млн. долара. Резултатът му у нас е над 66 хил. зрители и близо 700 хил. лева, благодарение и на прожекциите в IMAX формат.