Хитовата анимация на "Пиксар" идва отново в кината близо 15 години след първия филм, в началото на лятната ваканция

"Феноменалните" на Брад Бърд излезе през 2004-та и се превърна в световен хит с приходи над 633 млн. плюс "Оскар" за най-добър пълнометражен анимационен филм.

В началото на лятната ваканция феноменалното семейство се завръща с ново супергеройско приключение, а прогнозите са "Феноменалните 2" да оглави класацията на най-касовите анимации.

Интересът на публиката си пролича още с излизането на първите кадри - само за първото си денонощие подгряващият трейлър беше видян над 113 млн. пъти, което го направи най-гледания рекламен клип на анимация.

Пускането на тийзъра обаче съвпадна с оттеглянето на шефа на киностудията Джон Ласитър в половингодишен отпуск заради "неуместно поведение" спрямо негови служители от женски пол...

Самият той е режисьор на любими детски филми като "Играта на играчките" (1995) и "Колите" (2006), двукратен носител на "Оскар" и продуцира пълнометражните анимации на "Дисни" от близо две десетилетия насам. Наскоро беше оповестено, че в края на годината Ласитър напуска окончателно компанията, а дотогава ще изпълнява ролята на консултант...

Сюжетът на филма: Докато Хелън (Холи Хънтър) действа като Еластина под светлината на прожекторите, Боб (Крейг Т. Нелсън) е оставен у дома с Виолета (Сара Вауъл) и Даш (Хък Милнър, заменил порасналия Спенсър Фокс) да се справя с всекидневните героичности на "нормалния" живот.

Тази трудна за всички промяна става още по-тежка поради факта, че семейство Пар все още не е наясно с пробуждащите се суперсили на бебето Джак-Джак.

Когато новият злодей от финала на първия филм измисля блестящ и разрушителен план за световно господство, семейството плюс верните му съюзници Мразон (Самюъл Джаксън) и Една Мода (озвучена от режисьора Брад Бърд) трябва да намерят начин отново да работят заедно - което се оказва по-лесно на думи, отколкото в действителност, въпреки че всички са феноменални...

Бърд, печелил "Оскар" с първия "Феноменалните", а след това и с "Рататуй" (2007), дебютира през 1999 г. с анимацията "Железният гигант", но последните му филми бяха игрални: "Мисията невъзможна: Режим Фантом" (2011) и "Утреландия" (2015) с Джордж Клуни, който донесе значителна финансова загуба на "Дисни". Премиерната дата за завръщането му към анимацията е този петък, 15 юни - вече не само в 2D, но и на 3D.

Междувременно миналогодишният "Тайната на Коко" донесе поредните "Оскари" на "Дисни" и "Пиксар" - за пълнометражна анимация и песен към филм. 

Заедно с него по кината беше пуснат късометражният "Замръзналото кралство: Коледа с Олаф", който трябваше да подгрее публиката за втората част на най-касовия анимационен филм - Frozen, докарал на "Дисни" близо 1,3 млрд. долари приходи.

Сред другите предстоящи продължения на техни хитови анимации са също така "Разбивачът Ралф 2: Ралф разбива интернета" и "Играта на играчките 4".

Виж още: Анимационните филми на 2018 г. (видео)

Припомнете си и трейлъра на първия "Феноменалните", шестият пълнометражен филм на "Пиксар" преди сливането на анимационната студия с "Дисни".