Горд съм, че съм българин, играх за моята страна, казва Димитров в интервю пред световната новинарска телевизия, която напомня, че българите не са изживявали подобен успех от полуфиналите на световното по футбол в САЩ 1994-та

"Григор Димитров беше достатъчно известен в България и преди, но победата му в заключителния турнир на АТП му осигури статут на "рокзвезда". Неговият триумф в три сега срещу белгиеца Давид Гофен беше предаван по три български телевизии, лично президентът на страната му изпрати поздравително послание, а кметът на родния му град иска да кръстят на него тенискортовете там", коментира Си Ен Ен.

Тази победа значи много за мен, за семейството ми и моя екип, но и за родината ми, споделя Димитров пред Кристина Макфарлън в студиото на Си Ен Ен ден след победния си мач в лондонската зала "О2".

"Гордея се, че съм българин, цял живот съм играл за страната си и съм сигурен, че хората ще оценят това. След всеки мач ми стига само да видя българските знамена, за да усетя приказната атмосфера - чувствам се така, сякаш играя у дома", казва още той.

Си Ен Ен припомня, че Димитров става професионален тенисист преди две години и след няколко впечатляващи представяния в самото начало на кариерата му, за него постоянно се говори като за следващия Роджър Федерер.

Все още му предстои да се докаже в качеството си на "Бейби Фед", но победата в неделя определено е стъпка в правилната посока и най-голямата титла в кариерата му досега, отбелязва Си Ен Ен.

Чекът за победителя от Лондон е 2,5 млн. долара - повече, отколкото за шампиона от откритото първенство на Франция - и 1500 точки в световната ранглиста, което означава, че той завършва годината като номер 3 в света, изпреварен само от 19-кратния носител на титли от Големия шлем Федерер и световния номер 1 Рафаел Надал.

България е имала и предишни успехи в тениса със сестрите Малееви - Мануела, Катерина и Магдалена, които играят през 80-те и 90-те, припомня Си Ен Ен. Те са единствените три сестри, които са присъствали едновременно в челната десетка на световната ранглиста.

Но Димитров, на 26-годишна възраст, е най-успешният български тенисист при мъжете - на фона на 96-ото място на Орлин Станойчев през 2000 г. - и първият, който печели над 1 млн. долара от наградните фондове. След неделната вечер приходите му вече набъбват до повече от 13 млн. долара.

Много хубаво е да постигнеш нещо такова, когато си от страна като моята, казва още Григор, а Си Ен Ен уточнява, че той е първият тенисист след Алекс Коретха (Испания) през 1998 г., който печели заключителния турнир още при първото си участие в него.

"Ние имаме традиции в тениса със сестрите Малееви, но на мен ми се иска това да бъде за пример не само за спорта, а и заради упорития труд и всичко, свързано с него. Защото няма значение откъде си. Когато имаш големи мечти, ако влагаш нужното количество труд, ако си отдаден, със страст - от съчетанието на всичко това следва и този резултат", обяснява Гришо пред световната новинарска телевизия.

Тази нагласа е намерила отражение и в думите на българския президент Радев, който след титлата в Лондон написа във "Фейсбук": "Един българин показа как с много труд, упоритост, дух и вяра се постига победата."

Миналата година Димитров стана почетен гражданин на родното си Хасково, където в бъдеще планира да изгради тенис академия. Кметът на града Добри Беливанов сега иска да кръсти тенискортовете там на най-известния български спортист.

Не е трудно да си обясним защо България се прехласва по постиженията на Димитров - откакто националният отбор по футбол достигна полуфиналите на световното в САЩ през 1994-та, страната не е преживявала спортен успех на световната сцена, отбелязва Си Ен Ен и заключава:

Ако обаче една победа във финалния турнир на АТП предизвиква такъв изблик на радост, представете си какво ще стане, ако той продължи в този дух и догодина постигне Голям шлем.