Целта ми беше да завърша годината в Топ 10, а сега съм трети, коментира българският тенисист преди победата си във финала на АТП турнира в Лондон, където играха най-добрите осмина в света

"Целта ми в началото на годината бе да завърша сезона в топ 10, а сега съм трети. Страхотно е. Какво мога да кажа? Това е великолепна награда. Затова работих. Да завърша годината по този начин. Добре е за мен, за целия ми екип. Дава ни отлична стартова точка за началото на следващата година", коментира Григор Димитров преди неделната вечер, когато постигна най-високата точка в кариерата си - титлата във финалния турнир на Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП) за 2017 г. 

Това беше първото му участие в надпреварата, кулминация на изминалия сезон в мъжкия тенис, последно печелена от дебютант през 1998 г. Сумата от наградния фонд, която прибира победителят, е над 2,5 млн. долара.

Видео: Григор Димитров с титлата в Синсинати

Преди да вдигне купата, най-добрият български тенисист благодари на своя екип и родителите си, като не пропусна да спомене и приятелката си Никол Шерцингер, макар че певицата, която е жури в британския X-Factor, пропусна триумфа му в лондонската "O2 Арена" - за разлика от много българи.

В Лондон той излезе за втори път срещу Давид Гофен, когото вече беше побеждавал във финал на АТП турнир - пред родна публика, в столичната зала "Арена Армеец". Сега, след 7:5 в полза на Гришо, белгиецът оказа съпротива и взе втория сет с 6:4, но отстъпи в третия с 3:6.

Българинът записа победа срещу него и по-рано тази седмица, в груповата фаза на турнира, и то повече от убедително - с 6:0, 6:2. Съперникът му обаче отстрани Рафаел Надал, който се отказа от участие заради контузия, а в полуфинала преодоля и другия ас - Роджър Федерер. Затова Григор не очакваше финалът на 19 ноември да се развие гладко.

"Той се представя отлично тази седмица. Победи Рафа и Роджър. Това са големи победи. Той е уверен в играта си, но аз се концентрирам върху мен и моята игра. Предишният мач е в миналото. Бих искал да натисна копчето за повторение. Не мисля, че някой от нас ще мисли за това", сподели в аванс Димитров и прогнозира:

"Той е много интелигентен играч. И двамата няма какво да губим. За първи път сме на този финал. Познавам играта му добре. Би трябвало да опита нещо различно. Предполагам, че ще рискува повече, ще се опита да бъде по-агресивен."

Преди това Григор имаше четири спечелени мача с него, а белгиецът го е побеждавал само веднъж досега - на турнира в Ротердам, малко след двубоя им в София, когато Гофен спечели с 4:6, 6:1, 3:6. През януари двамата играха в четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия (6:3, 6:2, 6:4 за българина), а са се срещали и през 2014 г., в  третия кръг на US Open (0:6, 6:3, 6:4, 6:1 за Димитров).

Извън официалната статистика на АТП сънародникът ни има още три победи срещу този противник в турнири от по-ниска категория, когато двамата са в началото на професионалната си кариера.

Така 26-годишният хасковлия завършва годината като номер 3 в света - рекордно класиране в кариерата му до момента.

С победата си срещу американеца Джак Сок на полуфиналите в събота вечерта Димитров прибави към актива си още 400 точки, а от началото на турнира има цели 1500 точки, тъй като записа и три победи в груповата фаза, а всяка от тях му донесе по 200 точки.

Затова при обновяването на световната ранглиста в понеделник Григор измества от третата позиция 20-годишния германски суперталант Александър Зверев.