Ритъм китаристът и основен двигател на групата Малкълм Йънг почина на 64, три години след като се пенсионира заради деменция. Припомнете си някои от най-големите му хитове (видео)

Малкълм Йънг почина на 64-годишна възраст, съобщиха колегите му от AC/DC.

Заради прогресираща деменция основателят на легендарната рокгрупа се отказа от по-нататъшни изяви още на 61, в навечерието на техния 16-и студиен албум.

През декември 2014 Rock or Bust стана първият албум в над 40-годишната история на групата без участието на китариста. Братът на Ангъс Йънг беше заменен на ритъм китарата от племенника им, 57-годишния Стиви Йънг.

В официалното съобщение за кончината му се напомня, че той е бил основен двигател на групата, като музикант, но също така автор на песни и визионер, перфекционист и уникална личност.

Беше непоколебим, винаги казваше и правеше каквото си иска, гордееше се с всички свои начинания и нямаше равен в лоялността си към феновете, пише по-малкият му брат Ангъс, лицето на AC/DC, в официалния им сайт и заключава:

"Той оставя огромно по значимост наследство, което ще живее вечно. Добра работа, Малкълм."

Скръбната вест предизвика вълна от реакции в роксредите, а мнозина музиканти му отдават почит като на свой идол и учител, от чиито песни са се вдъхновявали.

Видео: Как звучи Аксел Роуз с AC/DC

Роден в Шотландия през 1953 г., Малкълм Йънг емигрира в Австралия си едва 10-годишен със родителите си, които имат общо осем деца. Основава групата на 20 и скоро след това се установяват обратно във Великобритания.

Двамата братя са съавтори на хитове като Back In Black, Highway to Hell, You Shook Me All Night Long, T.N.T., Thunderstruck.