Повече хора по света разполагат със смартфони, отколкото с тоалетна

Мат Деймън се включи в тазгодишния Световен ден на тоалетната 19 ноември, като позира с капак за тоалетна чиния на шията. Актьорът, когото гледаме на Киномания в "Субурбикон" / "Райско кътче в ада" на Джордж Клуни, е съосновател на Water.org и лице на актуалната им дарителска кампания.

От инициативата напомнят, че повече хора по света разполагат със смартфони, отколкото с тоалетна. Повечето от нас не познават хора, които живеят без тоалетна, но в действителност 2,3 млрд. хора по света търсят всеки ден часове наред безопасно място, където да отидат по нужда, напомня Деймън.

 

Според статистиката 1 млн. души умират ежегодно от болести, свързани с водата и хигиената, един на всеки трима няма достъп до тоалетна, а жените сред тях прекарват 266 млн. часа дневно в търсене на място, където да отидат по нужда.

Water.org отпускат микрозаеми за осигуряване на достъп до чиста вода и канализация, като за четвърт век е помогнала на 7 млн. души по цял свят.

Виж още: Почти 1 млрд. души по света нямат достъп до тоалетна

У нас друга фондация, We Are Water, също алармира за хигиенно-санитарните проблеми по света. В навечерието на Световния ден на тоалетната те напомнят, че 1,8 млрд. души продължават да консумират питейна вода, която не е защитена от заразяване с фекалии.

Останалите факти в световен мащаб също са тревожни:
- 80% от генерираните отпадъчни води се връщат в екосистемата, без да бъдат третирани или повторно използвани.
- Само 39% от световното население (2,9 млрд. души) използват безопаснa санитарно-канализационна услуга, при която фекалиите са елиминирани на място или третирани външно.
- Около 60% от жителите на земното кълбо (4,5 млрд. души) нямат баня у дома си или тоалетната им не отвежда безопасно екскрементите.
- 869 млн. души по света нямат достъпна тоалетна и ходят по голяма нужда на открито.
- Като се осигури добра хигиена, ползването на незамърсена вода или се подобри канализацията, могат да се предотвратят приблизително 842 хил. смъртни случая годишно.

Традиционно ООН отбелязва 19 ноември с кампания за повишаване на информираността, а темата тази година е The poo journey (Пътят на "акито").

Виж още: Изхвърляме злато в тоалетната

We Are Water се стремят към подобряване на санитарните съоръжения в страните, където това е проблем или тема табу, основно в Южна Азия и тропическа Африка, като разработват образователни планове за подобряване на хигиенните навици. От дейността им до момента са облагодетелствани над 540 хил. души.

На базата на опита си в тазгодишния Световен ден на тоалетната те представят ново "Ръководство за строителство на тоалетни и кладенци“, което включва всички необходими елементи за осигуряване на безопасно, отговорно и устойчиво изхвърляне на отпадъците.