Това е най-емоционалният трофей в кариерата ми, заяви щастливият шампион от "София оупън", който вече е в Ротердам за следващия си турнир

Григор Димитров се изкачи на 12-о място в световната ранглиста след своята втора титла за сезона (след Бризбън), която е и шеста в кариерата му.

Най-добрият ни тенисист триумфира снощи на тенис турнира "София оупън" след успех в 2:0 сета (7:5 и 6:4), над белгиеца Давид Гофен пред 12 хил. зрители в зала "Арена Армеец" и с актив 2925 точки напредна с една позиция в класацията.

25-годишният хасковлия, който утре излиза срещу Миша Зверев (Германия) на турнира в Ротердам, е само на 220 точки от място в топ 10, пресмята БНР.

Той вече е бил в десетката на най-добрите в света през 2014-2015 г., като най-високата му позиция е номер 8, но миналото лято падна до 40-о място.

Виж още: Гришо: Искам да печеля турнири и да се будя до човека, когото обичам

Лидер в световната ранглиста продължава да бъде британецът Анди Мъри с 11 540 точки, следван от Новак Джокович (Сърбия) с 9825 точки и Стан Вавринка (Швейцария) с 5695 точки.

Националите Александър Лазов и Димитър Кузманов пък отбелязаха сериозен напредък на двойки, след като в София записаха първата си победа на ниво АТП и стигнаха до четвъртфиналите.

Лазов е по-напред с 95 места и вече е 377-и със 161 точки, а Кузманов се изкачи от 1417-а на 741-ва позиция с 61 точки. На двойки номер 1 в световната ранглиста е Никола Маю от Франция.

След вчерашния финал Григор Димитров призна, че титлата от "София Оупън" е най-емоционалният трофей в кариерата му досега.

"Със сигурност това е най-емоционалният ми трофей. Най-емоционалната седмица като цяло. Просто съм щастлив", сподели Гришо на пресконференцията.

В края на мача не мислех за нищо друго освен за всяка следваща точка, добави Димитров, който водеше с 5:1 и 40:0 при свой сервис във втория сет, но позволи на съперника си да направи резултата 5:4 и да заличи аванса от два пробива, припомня Sportal.bg.

"Бях напрегнат, не само към края на мача, а дори в началото, въпреки добрия старт. Просто трябваше да запазя самообладание докрая. Но в крайна сметка се гордея със себе си, че успях да затворя мача в два сета... Това ще ми остане един от най-добрите спомени - спечелването на турнир в България. Не само пред родителите ми, но и пред родна публика. Не е лесно да се играе вкъщи. Дойдох, видях и го направих", каза още Димитров, който за 10-те дни престой на родна земя изигра в София четири мача.

Източник: БНР, Sportal.bg