"Смелата Ваяна" на "Дисни" е с Дуейн Джонсън, който дава гласа си на татуиран полубог, поразително приличащ на него, а в българския дублаж на анимацията участват Мая Новоселска, Михаил Билалов и Михаела Маринова (видео)

Сърцата тийнейджърка използва навигаторските си умения, за да отплава към приказен остров. В мисията я придружава нейният герой Мауи, полубогът на народите от Океания - едни от най-големите моряци на света, кръстосвали Тихия океан преди 3000 години, откривайки множество острови. После пътешествията им спират за цяло хилядолетие и никой не знае защо...

Това е накратко сюжетът на новата пълнометражна анимация от "Дисни", която е по кината от този петък, 25 ноември.

Режисьори на филма с оригинално заглавие Moana са Рон Клемънтс и Джон Мъскър, работили последно в тандем по "Принцесата и жабокът" (2009), както и по други класики на "Дисни" като "Малката русалка" (1989), "Аладин" (1992) и "Херкулес" (1997).

В ролята на Мауи, моделиран по неговите черти (и татуировки), е Дуейн Джонсън - Скалата. Той е играл и друг полубог (Херкулес, но в игрален филм), а тази година пожъна успех с комедията "Агент и 1/2", където си партнира с Кевин Харт.

Звездите в българския дублаж са Мая Новоселска и Михаил Билалов (Джаро в сериала "Под прикритие"), които дават гласовете си съответно на баба Тала и вожда Туи, бащата на Ваяна.

Заглавната героиня се озвучава от 18-годишната попзвезда Михаела Маринова, чийто дебютен хит "Стъпка напред" й донесе наградите на "БГ радио" за песен и клип на годината.

Мнението й за Ваяна? "Тя е прекрасна и мисля, че може да е пример за много млади момичета със силата си да преодолява големите изпитания в живота. За мен е удоволствие всеки път, когато съм в студиото! Различно e от пеенето, защото я няма публиката и трябва да намериш вдъхновението в себе си и в самия герой, който озвучаваш. Точно затова да изиграя с гласа си ролята на Ваяна беше страхотно преживяване, виждам свои черти в нея и се уча да бъда силна и решителна като нея."

Певицата вече има солиден опит с подобни изяви в "Книга за джунглата", "Аристокотките", "Зън-зън" и "Мечето Падингтън".

Сред персонажите са още дивите пирати Какамора - дребни на ръст, но изключително безмилостни воини, гигантския и самомнителен рак Таматоа, глуповатия петел Хейхей, в когото Мауи неведнъж ще види своята вечеря, и верния любимец на Ваяна - прасенцето Пуа.

Жанрът на "Смелата Ваяна" е анимационен мюзикъл, а сред авторите на музиката е Лин-Мануел Миранда, който стои зад хитовия мюзикъл "Хамилтън" (и играе главната роля). Постановката беше номинирана за рекордните 16 награди "Тони", а на церемонията спечели в 11 категории.

На 19 май 2017 г. по кината излиза и пълнометражната версия на "Спасители на плажа", където Скалата изпълнява ролята на капитан Мич Бюканън, игран в сериала от Дейвид Хаселхоф.

Предстоят му и още продължения на "Пътуване до центъра на Земята", но преди това ще го видим като д-р Брейвстоун, смелчага а ла Индиана Джоунс, в римейка на приключенския филм с Робин Уилямс "Джуманджи" (1995). Новата версия се режисира от Джейк Каздън и също се чака догодина.

Виж още: Ще се кандидатира ли Скалата за президент на САЩ?