Изследването на 16 марки от "Активни потребители" установи шокиращи факти за състава на майонезата, продавана у нас: липса на яйца, недостатъчен процент мазнини, твърде високо водно съдържание и въглехидрати от добавено нишесте

В САЩ и Европа под "майонеза" се разбира подкиселена водно-маслена емулсия с добавен яйчен прах. Задължителни компоненти са растителното масло, яйца и/или яйчен прах, натурална киселина (лимонена, оцетна, малеинова) и вода. В някои държави е позволено е добавянето на подсладители, сол, подправки, натриев глутамат, емулгатори (лецитин или стеарати), ЕДТА и натриев бензоат. 

Според стандартите във Франция и САЩ задължително в майонезата трябва да има минимум 65% растителна мазнина, но иначе се допускат мазнината да варира от 40 до 80%. Майонеза с под 50% съдържание на мазнина понякога се обозначава като "нискомаслена" или "диетична".

В Белгия например още от 1955 г. действа закон, според който майонезата трябва да съдържа най-малко 80% мазнина и 7,5% яйчен жълтък, а от няколко години насам хранителната индустрия безуспешно лобира за приемане на нов стандарт, който да намали изискванията до 70% мазнина и 5% яйчен жълтък.

Виж още: Други рецепти с майонеза в Kulinaria.bg

У нас обаче под наименованието "майонеза" се предлагат най-разнообразни рецепти, които си приличат само по това, че предлагат продукт с бледа на цвят кремообразна структура, установява проучване на "Активни потребители", публикувано днес.

Сред съставките, открити в повечето майонези, са емулгаторите гума гуар (Е412) и гума ксантан (Е415), които заменят ползвания по света лецитин, консерванти и антиоксиданти като бензоат (Е211-213), пропил галат (Е310), калиев сорбат (Е203), нишесте (Е1420-1450), оцветители като бета каротен и анато (Е160б).

В шест от 16-те изследваните майонези, или 37,5%, не се съдържат яйца. При четири продукта количеството въглехидрати надхвърля шокиращите 20% от теглото, а в девет водното съдържание е твърде високо - над 60%.

Видео: Внимавайте с яйцата!

Подмяната на растителното масло с вода на пръв поглед е просто търговска тактика с икономическа цел, но всъщност високото водно съдържание създава благоприятни условия за развиване на болестотворни бактерии. Освен това в такива продукти драстично се повишава окислението на мазнините, което води до натрупване на токсични и канцерогенни вещества, а в дългосрочен план те имат отрицателен ефект върху здравето на хората.

Подобен ефект има и от високото съдържание на въглехидрати. Първоначалният план не предвиждал тяхното измерване, защото в майонезата такива не би трябвало да има - с изключение на минимално количество захар, прибавена като подправка. При прегледа на етикетирането обаче се установява, че във всички марки без изключение има добавени нишесте и двете технологични добавки Е412 и Е415 (гума гуар и гума ксантан), представляващи по същество също въглехидрати.

Допълнително етикетите на много търговски марки сочат добавени допълнително захар и/или други подсладители. Сумарно количеството на въглехидратите надхвърля 10%, което е много повече от декларираното от производителите.

Захарите са добавяни и в продукти, рекламирани като детски, като в един от тях малкото мазнини са "компенсирани" с 21% въглехидрати, от които 5% захар. Така само захарта за една опаковка от 450 г е 22,5 г, което е еквивалентно на почти пет чаени лъжици захар!

Същевременно при осем от 16-те марки измерените мазнини са по-ниски (27,6%), отколкото декларираните от производителите средно 34,4%. Подобни майонези би трябвало да се наричат "супернискомаслени", отбелязват от "Активни потребители". Според тях обяснението е, че се пестят паричрез влагане на по-малко олио.Най-ниската измерена стойност е само 6,5% при продукт от Стара Загора (ЕТ "Николина Алендарова" за "Белла") продаван в "Метро", което вероятно е рекорд в световен мащаб, смятат проверителите.

При скъпите майонези (над 5 лева) няма установени проблеми или измами от страна на производителите.

Виж още: Рецепта за домашна майонеза в Kulinaria.bg

Приготвянето на майонеза в домашни условия на пръв поглед не е за мързеливите, но на практика е много лесно. Само трябва с миксер да разбиете два жълтъка с една чаша олио или зехтин, като добавите сол и киселина на вкус, съветват от "Активни потребители".

В България няма изискване и стандарт какво трябва да съдържа майонезата, разкри тази сутрин пред Би Ти Ви Богомил Николов от "Активни потребители". Според него е важно стандарт да има, дори и той да не е задължителен.

Имахме подозрение, че олиото се заменя с по-евтина мазнина, но тези опасения не се потвърдиха, поясни още той. При всички проверени марки е ползвано слънчогледово олио.

От организацията препоръчват още Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да осъществява мониторинг и върху качеството на майонезата, вкл. суровините и компонентния състав. Освен това се предлага сосовете без яйца да не носят наименованието "майонеза" (а например "салатен дресинг", както ги наричат по света).

Важно е също така производителите да започнат да прилагат пакетиране в защитена газова среда, което намалява риска от развитие на бактерии, като пази маслената емулсия от окисление и повишава срока на трайност.

А ето и резултатите от теста на 16-те марки майонеза през март-април:

 

Източник: "Активни потребители"