Няколко съвета за безопасно боравене с яйцата, за да се предпазим от хранително натравяне

Дори пресните яйца с чисти и здрави черупки могат да съдържат бактерията салмонела, която да причини хранително натравяне, като само в САЩ ежегодно се регистрират близо 80 хил. случая, а 30 от тях имат фатален изход, предупреждават от американската агенция по безопасност на храните и лекарствата (FDA) - и демонстрират в горното видео няколко съвета за безопасно боравене с яйцата, особено по великденските празници.

- Покупката:

Купувайте само яйца, съхранявани в хладилник или хладилна витрина. Отворете кутията, за да проверите дали са чисти и дали черупките им не са пукнати. Изхвърлете замърсените и пукнати яйца.

Виж още: Как да разберем дали яйцето е прясно

Съхранявайте в чист хладилник при температура под 4 градуса по Целзий в оригиналната им опаковка - и консумирайте в рамките на три седмици (или преди края на указания срок на годност).

- Съхраняването

Правилното съхраняване на яйцата се отразява както на безопасността, така и на качеството им. Термично обработените (твърдо сварени) яйца можете да пазите обелени или в черупка до седмица след приготвянето им, а замразените - до една година. Яйцата не бива да се замразяват в черупките си, а се разбиват. Белтъците също могат да се замразят отделно.

- Приготовлението

Преди и след контакт със сурови яйца или храни, съдържащи сурови яйца, измийте със сапун и топла вода ръцете си, приборите и другата кухненска посуда, а също така повърхността на шкафа / масата и дъската за рязане.

Гответе, докато се стегнат и жълтъците, и белтъците. Бърканите яйца не бива да са течни. Касеролите и другите съдове, в които се готвят яйца, трябва да се загряват до над 70 градуса.

Виж още: Защо трябва да ядем повече яйца

Когато приготвяте рецепти, при които се изисква яйцата да са рохки - като салата "Цезар" или домашен сладолед, използвайте пастьоризирани яйца или яйчни продукти.

Не позволявайте суровите яйца да влязат в контакт с храна, която ще се консумира без топлинна обработка (или с прибори, които могат да "заразят" други храни).

В заведения избягвайте блюда, които са приготвени със сурови или недосготвени, непастьоризирани яйца, напр. сос "Холандез" или дресинг за салата "Цезар".

- Сервирането

Пържени и твърдосварени яйца или ястия, съдържащи яйца, напр. миш-маш, сервирайте веднага след приготвянето им. Може да ги охладите, за да ги сервирате по-късно, но преди да ги поднесете, трябва да ги затоплите до 75 градуса.

Никога не оставяйте сготвени яйца или ястия с яйца извън хладилника за повече от два часа или дори за над 1 час, ако температурата на въздуха е над 32 градуса по Целзий. Болестотворните бактерии започват да се развиват на топло, още над 4-5 градуса.

Виж още: Как да разпознаем яйцата със съмнения за салмонела

Когато подготвяте коктейлни блюда, топлите ястия трябва да се поддържат топли, а студените - студени, най-добре в хладилник до сервирането им. Поднасяйте претоплените яйца на малки порции, за да останат достатъчно време при нужната температура. Подновявайте блюдата на всеки два часа. Ако студените яйчни блюда ще стоят на масата повече от два часа, поддържайте ниската им температура с помощта на лед.

- Транспортирането

За пикник опаковайте яйцата в изолирана хладилна чанта с достатъчно лед. Транспортирайте я в климатизираното купе, а не в багажника, където температурата се покачва. Когато пристигнете, оставете чантата на сянка, ако това е възможно, и дръжте капака затворен.

Когато си взимате яйца за обяд в училище или на работа, ги пакетирайте заедно с лед или замразена кутийка сок.

- Симптомите

Обикновено при хранително натравяне се проявяват до три дни след консумирането, но може да ви прилошее и 20 минути по-късно или час след месец и половина. Възстановителният период обикновено е кратък, но е възможно да настъпят и усложнения. Симптомите понякога могат да бъдат приети за проява на други заболявания. Обикновено те включват: повръщане, диария и стомашни болки, както и симптоми, наподобяващи грип - треска, главоболие, болки в мускулите.