Джордж Лукас продава компанията си на "Дисни" за над 4 млрд. долара, те готвят нова трилогия с Хан Соло, Люк и Лея

След като преди няколко години станаха собственици на мъпетите и възродиха интереса към тях с нов игрален филм, сега от "Дисни" се сдобиват и с култовите персонажи от "Междузвездни войни".

Шестте епизода от поредицата, започната от Джордж Лукас в средата на 70-те, са част от сделката за компанията му "Лукасфилм". По този начин режисьорът, който тази година навърши 68, осигурява и бъдещето на сагата, замислена като поредица от девет филма.

Виж още: Star Wars: Епизод 1 - вече и на 3D

Първото продължение на "Междузвездни войни: Завръщането на джедаите" трябва да се появи в кината през 2015 г. Новите заглавия ще излизат в интервал от две-три години, а Лукас остава консултант по творческите въпроси.

Правя това, за да осигуря по-дълъг живот на филмите, коментира режисьорът, като обяснява, че възнамерява да се пенсионира и вече гледа на всичко това като фен.

Изпълнителен продуцент на предстоящите проекти и пряк ръководител на "Лукасфилм" ще е Катлийн Кенеди, работила навремето със Спилбърг по "Извънземното" и трилогията "Джурасик парк".

Епизоди 7, 8 и 9 ще проследят съдбата на Хан Соло, принцеса Лея и Люк Скайуокър след падането от власт на император Палпатин и неговата смърт. Този сюжет вече е разгръщан в романизирани версии, издадени и у нас от "Труд".

В "Наследникът на Империята" например действието се развива пет години по-късно. Битката е спечелена, но не и войната. Дарт Вейдър е мъртъв, но се появява още по-голям злодей - адмирал Траун, около когото се прегрупират разбитите имперски сили...

Междувременно Лея става държавен глава на новата република, омъжва се за Хан Соло и му ражда три деца, а Люк се посвещава на новите рицари джедаи и тяхното обучение.

На периода от време между двете трилогии - новата (1999-2005) и старата (1977-83 г.) - пък е посветен анимационният сериал "Войната на клонираните" по "Картун нетуърк", който продължава вече пети сезон.

Ролите на тримата главни герои обаче със сигурност няма да се изпълняват от някогашните актьори - тази година Харисън Форд (Хан Соло) навърши 70, а Кари Фишър и Марк Хамил не се снимат често в киното.

Наред с "Междузвездни войни", от "Дисни" придобиват още правата върху "Индиана Джоунс" плюс другите компании на Лукас - "Индъстриъл лайт енд меджик" и "Скайуокър саунд", известни с новаторския си принос по специалните ефекти в киното.

"Асошиейтед прес" припомня, че през последните години "Дисни" са придобили и други ценни марки в развлекателната индустрия - като "Марвъл", ESPN и Ей Би Си, както и анимационната студия "Пиксар", възникнала като част от "Лукасфилм", преди да бъде купена от Стив Джобс.

Президентът на "Уолт Дисни" Боб Айгър (вляво), Дарт Вейдър и Джордж Лукас позират с лазерни мечове на откриването на Star Tours - The Adventures Continue, в холивудския увеселителен парк на "Дисни" във Флорида, 20 май 2011 г.