Поредицата от режисьора на "Железния човек" и новия "Цар Лъв" Джон Фавро тръгва от 12 ноември със старта на стрийминг платформата "Дисни плюс"

"Епизод IX: Възходът на Скайуокър", който излиза на 20 декември, е последният филм от поредицата "Междузвездни войни", поне в близкото бъдеще.

След относителния неуспех на миналогодишния "Соло: История от Междузвездни войни" от "Лукасфилм" сложиха спирачки на проектите за нови филми и залагат на игрални сериали като собствената поредица на Юън Макгрегър като младия Оби-Уан Кеноби и "Мандалорианеца", с който на 12 ноември тръгва собствената стрийминг платформа на "Дисни" Disney+.

Автор на идеята е режисьорът на кинохитове като "Железния човек" 1 и 2, игралните "Книга за джунглата" и "Цар Лъв" Джон Фавро, който се изявява и като актьор от филмовата вселена на "Марвъл" с ролята на бодигарда и шофьор на Тони Старк - Хепи Хоган.

Джон Фавро като Хепи Хоган (вляво) с Робърт Дауни-джуниър и младия Том Холанд в "Спайдърмен: Завръщане у дома"

Той е ситуирал сюжета няколко години след "Завръщането на джедаите" - в град Мос Айсли на пясъчната планета Татуин, откъдето потеглят героите на оригиналния "Междузвездна война" (1977).

Във фокуса му е местният престъпен свят след падането на Империята - със злодеите и всевъзможната паплач, която действа извън закона. "Чудех се какво ли се е случило след ликуването от победата. Революцията е успешна, но после? Ако погледнете назад в историята, в началото винаги е забавно, но след това нещата бързо се усложняват", обяснява Фавро.

Според него в такава ситуация е интересно да се види какви персонажи биха оцелели и какво се случва преди Новата република да влезе във владение.

Заглавният герой напомня по своята външност ловците на глави Джанго и Боба Фет. Зад шлема му се крие актьорът от чилийски произход Педро Паскал, популярен от сериали като Narcos и "Игра на тронове", където играе Оберин Мартел.

Сериалът черпи от идеите на Джордж Лукас и неговите собствени вдъхновения, по-специално уестърните на Джон Форд и Серджо Леоне и самурайските филми на Акира Куросава, а самият заглавен персонаж трябва да напомни Клинт Ийстуд.

"Мандалорианеца е тайнствен персонаж, самотен боец от периферията на Галактиката. Някои биха оспорили неговата етика, което е в тон с някои от най-добрите ни уестърни. А той наистина е badass!", коментира Паскал.

В трейлъра се появиха още героите на Джанкарло Еспозито и германския режисьор Вернер Херцог. Тайка Уайтити ("Тор 3: Рагнарьок") е гост-режисьор на един от епизодите и озвучава дроида IG-88.

В актьорския състав са също двама бивши спортисти: световната шампионка по смесени бойни изкуства Джина Карано и Карл Уедърс, известен с ролята на боксьора Аполо Крийд от филмите за Роки, който също има минало на спортист, но в американския футбол.

Нейната героиня е Кара Дюн, която в миналото се е сражавала за бунтовниците, а сега се опитва да се върне към цивилния живот, но си остава единак.

71-годишният ветеран пък играе Грийф Марда, който е начело на гилдия от ловци на глави и разпределя "мокрите поръчки" към заглавния герой.

Трейлърът беше показан от "Дисни" на фирменото D23 Експо в края на август, а актьорите застанаха за първи път пред публика на форума Star Wars Celebration в Чикаго през пролетта.