Специализираният наказателен съд даде 15 години на заместничката й Боряна Петрова и 12 години на бившия кмет на район "Младост" Петко Дюлгеров, който беше основен свидетел по делото, но във финалната фаза се отказа от показанията си

Делото срещу бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, обвинена в корупция, приключи на първа инстанция с осъдителни присъди. Присъдата на основната обвиняема е 20 години затвор и 10 хил. лева, като й е забранено 10 години да заема държавна или общинска длъжност. 

Заместничката й в районното кметство Биляна Петрова получи 15 години затвор и 15 хил. лева. Третият подсъдим Петко Дюлгеров, бивш районен кмет и посредник по подкупа, е с 12 години затвор и 12 хил. лева глоба. И за тримата съдът постанови конфискация на имущество. 

Виж още: Показен арест за кметицата на столичния район "Младост"

След произнасянето на присъдите мярката за неотклонение на Иванчева и Петрова беше променена от "домашен арест" на "задържане под стража", което е стандартна мярка заради опасността осъдените да се укрият. Дюлгеров, който беше основен свидетел, но се отказа от показанията си във финалната фаза, беше освободен.

Бяха прочетени мотивите на прокуратурата от неделното заседание, а именно - че Десислава Иванчева е поискала от строителния инвеститор Александър Ваклин 187 хил. евро подкуп, като според съдия Иво Хинов има достатъчно доказателства, които потвърждават това престъпление. Прокурор Илиян Ангелов допълни, че "не са усетили натиск".

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативния специализиран съд. Защитникът на обвиняемите адвокат Марин Марковски определи решението на съда като "сбъркана присъда" и заяви:

"Съдебните грешки по закон се поправят с отменени присъди в горните инстанции. Така че това, което прочете тази инстанция като присъда, не е окончателно. Затова аз съм убеден в нейната (на Иванчева - бел.ред.) невинност и съм оптимист за втората инстанция."

На излизане от съда майката на Десислава Иванчева също коментира присъдите и напомни, че ден преди края на делото дъщеря й се е заканила да съди за клевета и набеждаване зам.-главния прокурор Иван Гешев, който по време на ареста им миналия април оглавяваше Специализираната прокуратура. 

"Никой не е очаквал такова нещо, особено пък и второто - смяна на мярката. Това е, за да им се докаже, че не трябва да ритат срещу ръжена. Как може тя да каже, че ще съди този Гешев и той да я остави. Много ясно. Това ѝ е и грешката, между другото", смята Любка Иванчева.

БНР съобщава и за възникнало напрежение в съдебната зала, след като привърженици и поддръжници на Десислава Иванчева са влезли в словесен сблъсък с охраната и са скандирали обидни думи към състава на Специализирания наказателен съд, а бившият пиар на кметицата Петър Кърджилов дори е бил задържан.

Третият подсъдим - Петър Дюлгеров, каза на излизане, че "случващото се не е нищо повече, освен отмъщение от страна на Александър Ваклин към Десислава Иванчева".

От Специализираната прокуратура заявиха, че са събрани достатъчно доказателства, които потвърждават, че Иванчева умишлено е възпрепятствала строителни дейности в района и е задвижвала административните процедури само срещу дарения. Иванчева и Петрова обаче категорично отричат да са изнудвали някого или пък да са взимали подкуп. 

"Не съм го очаквала и не мисля, че някой е очаквал такива тежки присъди - коментира пред БНР и журналистката Мирела Веселинова. - Това е изключително необичайно, защото дори ако прегледате присъдите за корупция от последните години, които са публикувани на сайта на ВКС - между шест месеца и пет години. Присъда от 20 години в последните седем години е произнасяна само за убийство."

За получаване на подкуп в особено големи размери наказанието е между 10 и 30 години затвор.