Десислава Иванчева беше задържана пред Спортната палата, където стоя часове наред с белезници. Операцията срещу нея е свързана с разследване на корупционни практики по сигнал на строителен предприемач, изнудван за 250 хил. евро

Кметът на столичния район "Младост" Десислава Иванчева беше показно задържана в центъра на София във вторник. Ден по-късно от Специализираната прокуратура обясниха, че бавела процедури, за да изнудва инвеститори.

Като причина за ареста бяха посочени множество сигналито от различен характер по отношение неправомерни действия на районната администрация."Преписките се бавят и срещу това да се намерят се иска нещо. Начинът на подход е натиск, маскиран с добрите намерения за борба с лоши порочни практики във връзка със застрояване в района“, заяви ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

"Под маската, че се борим за правата на хората, се оказва, че се преследват лични интереси. В дома на кметицата също бяха намерени такива преписки", допълни обвинителят. По думите му акцията е била подготвяна два месеца. 

Виж още: Make "Младост" great again!

Иванчева беше свалена от служебния си автомобил на кръстовището между бул. "Васил Левски" и ул. "Гурко" при спецоперация. Още тогава от източници, близки до разследването, цитирани от Би Ти Ви, изтече, че става дума за 70 хил. евро, които били част от по-голяма сума, 250 хил. подкуп от изнудван строителен предприемач.

Той подал сигнал още през декември, а делото срещу Иванчева е започнало през февруари. 

В продължение на няколко часа кметицата и заместничката й стояха с белезници пред Спортната палата, а движението там беше изключително затруднено. Разследващите междувременно брояха пари, разстлани върху вестник на земята.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Специализираната прокуратура провежда разследване за корупционни престъпления в община "Младост", поясни пред Би Ти Ви след акцията говорителката на главният прокурор Румяна Арнаудова. Досъдебното производство за корупция се води съвместно с Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Банкнотите за подкупа са били маркирани. Всички по веригата, взели участие в престъпната схема на кметицата, са "светнали като коледна елха", т.е. са пипали намерените пари.

Мястото на срещата в центъра на София било определено от кметицата. Освен зам.-кметът и изнудваният бизнесмен, като посредник присъствал и бившият районен кмет на "Младост" Петко Дюлгеров, задържан в градинката на "Кристал".

"Изнудваното лице предаде сумата на посредника в едно кафе в близост. Той се свърза с кметицата и зам.-кметицата, отиде при тях, седнаха, пиха кафе два часа, взеха си парите. Той си взе 14 хил. евро от тези 70 хил., което е неговата част, въпреки, че беше заявил, че няма да вземе пари от кметицата", обясни прокурорът Гешев.

По думите му Иванчева е възпрепятствала дейността дори на инвеститори клас "А". "Цената за решаване на проблем на изнудваното лице е 20 евро на квадратен метър. Това са 250 хил. евро. Казано му е, че щом има инвестиционни намерения за около 49 хил. кв. м, съвместната дейност трябва да продължи за цена около 1,1 млн. евро. В резултат на преговори цената е слязла до 500 хил. евро", посочи Гешев.

Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев на свой ред отбеляза, че в случая е имало "отстъпка" заради огромната разгъната застроена площ. От прокуратурата твърдят още, че са изнудвани много бизнесмени, които е трябвало под формата на дарения да правят ремонти в квартала.

Според екипа на Иванчева акцията срещу нея е била скалъпена, инсценировка - и имала за цел да предотврати пресконференцията, свикана на следващия ден, когато щяла да бъде изнесена скандална информация. Сътрудниците й са убедени, че "сакът с пари” е бил подхвърлен. 

От комитета "За зелен "Младост", издигнал Иванчева за районен кмет, изтъкват, че тя е засегнала строителни интереси за десетки милиони.

От вторник сутринта беше блокирана и сградата на районната администрация в "Младост". 

Същевременно адв. Върбан Върбанов, посочен за защитник на Иванчева, заяви, че не е бил допуснат до нея. Поведението на разследващите е незаконно, твърди той.

Експерти по защита правата на човека, цитирани от Би Ти Ви, са на мнение, че държавата трябва да обясни спазен ли е законът за противодействие на корупцията, какво е наложило събирането на доказателства в отсъствието на адвокат и защо Иванчева е седяла часове наред с белезници на публично място.

Трябва да бъдат положени усилия, за да се докаже на обществото, че това не е само театър, а наистина е било необходимо, за да се осъществи функцията на държавата да пази правата на хората и да разкрива престъпления, коментира адв. Александър Кашъмов.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Не е ясно и какво е наложило присъствието на новосъздадената антикорупционнна комисия, отбелязва Канна Рачева от Би Ти Ви. 

Първоначално беше обявено, че действията по арестуването са били извършени от Комисията за противодействие на корупцията, която не е оторизирана да извършва такива действия, казва адв. Здравка Калайджиева.

И ресорният вицепремиер по правосъдната реформа Екатерина Захариева е на мнение, че службите са прекалили. От МВР обясниха, че акцията е на Спецпрокуратурата и според закона те са присъствали само в момента на задържането.

През последните години за такива арести България е осъдена повече от пет пъти в Страсбург. 

Малкото районни кметове в София, които не са излъчени от ГЕРБ, са предимно от Реформаторския блок: Теодор Петков (район "Витоша"), Васил Цолов ("Оборище"), Мария Ачкова ("Средец"), Христо Апостолов ("Красно село"), а Ивайло Панев ("Кремиковци") е избран като независим.

Иванчева спечели изборите за районен кмет на "Младост" също като независима срещу кандидатката на управляващите от ГЕРБ след граждански протести срещу застрояването, които доведоха до оставката на предшественичката й.

И нейното управление обаче беше белязано от скандали, като част от поддръжниците й и партията на Георги Кадиев "Нормална държава" оттеглиха подкрепата си с мотива, че не е постигнала резултати, припомня Би Ти Ви.

Източник: Би Ти Ви