Кметицата на "Младост" Десислава Иванчева обяви, че столичният район може да се отцепи в отделен град, ако строежите не започнат да се координират с районното кметство и гражданите, но какво ще остане запомнено от цялото изказване?

На специална пресконференция вчера кметицата на столичния жк "Младост" Десислава Иванчева се обяви отново срещу презастрояването на квартала, за планиране на строителните дейности и за активно участие на гражданите в обсъждането на проектите, като междувременно обяви и уволнението на главния архитект на района, предаде БНТ.

От цялото това нещо обаче ще бъде запомнено едно - думите на Иванчева, че район "Младост" спокойно може да се обособи като отделен град, който да се издържа от парите на големите инвеститори и разрешителните за строеж. Кметът на "Младост" дори представи и евентуален бюджет на града, в който са предвидени строежи на детски градини, ремонти на улични настилки и осветление.

И оттам публиката едва ли ще запомни в крайна сметка нещо друго, освен това - или строежите се координират с районното кметство, или "Младост" тръгва към отцепване. 

Да казваме, че подобна идея за обявяване на "независимост" от "метрополията" е невъзможна, е наивно, особено на фона на миналата година, когато се случиха толкова глупави неща, за които мислехме, че няма как да станат. Като нищо можем да станем свидетели на един спретнат референдум (макар че жителите на района все още си чакат един друг референдум за застрояването и по нищо не личи, че ще го дочакат) и изведнъж най-богатият район на София да стане отделен град, който по нищо не се отделя от София освен административно. Особено ако имаме правителство, което не симпатизира на столичната кметица Фандъкова. Не е невъзможно.

Факт е обаче, че идеята е с ъгъл много по-голям от 90 градуса и ще предизвика спорове, разцепления, медиен шум и какво ли още не, че накрая всичко по темата ще се е превърнало в една голяма какофония. 

Силно ме съмнява самата Иванчева да обмисля сериозно такива крайни мерки. Подобно нещо ще доведе до смяна на личните карти на над 100 хил. души и сума административни неразбории, още повече че ще накара софиянци да се озлобят едни срещу други. Но пък е достатъчно силно послание. 

В конкретния случай обаче - твърде силно. Защото след седмица-две (след обилна доза шеги и закачки по темата) малцина ще си спомнят каква точно е причината да каже това. Повечето ще си спомнят за оная луда кметица, която иска да отцепва "Младост" от София и да го направи "great again". 

Подобни колажи вече се появиха из нета и ако темата се запази, ще стане именно това. Защото подобно редица други политици и публични лица, Иванчева все още не е научила горчивия урок, че скандалните неща, които казваш, се помнят най-дълго и често изместват всичко останало. 

Нека си спомним за "Бай Х*й" на Радан Кънев. Какво точно каза той тогава? Какво му беше посланието? Или още по-добре - онази знаменита реч на Тодор Живков пред студентите, където им честити 8 март. Фактът, че още там говори за проблемите на социализма като система и че трябва да се отворим към пазара, остава забравен, защото в типичния си стил той е объркал 8 декември с 8 март. 

Та така и тук. Идеята, че Иванчева иска хората на "Младост" да решават кога и какви строежи да има в района, ще остане в сянката на Mladexit и Make "Младост" great again.