Мотивите - трябва да бъде гарантирано правото на хората от Европейския съюз да останат във Великобритания и след напускането на ЕС

Тереза Мей и нейното правителство претърпяха солена загуба, след като Горната камара на парламента отхвърли предложения от нея законопроект за излизане на Великобритания от Европейския съюз.

Според Камарата на лордовете трябва да бъде гарантирано правото на хората от Европейския съюз да останат във Великобритания и след Брекзит.

Общо 358 гласуваха за отхвърляне на законопроекта срещу 256, които се обявиха в подкрепа. Това е и първото парламентарно поражение на правителствения законопроект за Брекзит. 

Сега законопроектът на Мей се връща за промени и повторно гласуване в долната камара (Камарата на общините)

Виж още: Великобритания няма да остане в единния европейски пазар 

Според правителството на Мей законопроектът трябва да е част от сделка за защита на правата на гражданите на Обединеното кралство, които живеят в други страни от ЕС. Той трябва да даде власт на кабинета да задейства чл.50 от Лисабонския договор и да стартира официалните преговори за излизане на Великобритания от ЕС.

Камарата на Лордовете обаче поиска правителството да представи до три месеца предложения, с които да се гарантират на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, същите права за пребиваване и след Брекзит. Но това решение може да бъде отхвърлено отново от долната камара, която вече подкрепи Брекзит в този му вид. 

Виж още: Великобритания възнамерява да отнеме на ЕС правото на свободнo движение

Правителственият департамент за излизане от ЕС заяви: "Ние сме разочаровани от решението на Лордовете, които решиха да изменят законопроекта, който Камарата на общините одобри без изменение. Законопроектът има ясна цел - да приеме резултатите от референдума и да остави правителството да се заеме с преговорите".

Правителството заяви още, че неговата позиция "е изразявана ясно много пъти" - че иска да се гарантират правата на гражданите на ЕС и на британските граждани "възможно най-скоро".

Решението на практика забавя плановете на Тереза Мей, която искаше до края на месеца да задейства чл. 50 по Лисабонския договор и да стартира излизането на Великобритания от ЕС. 

Източник: в. "Сега"