Британците се опасяват, че преди Брекзит "половин България и Румъния ще се изсипе на Острова"

Британският премиер Тереза Мей може да отнеме правото на гражданите на Европейския съюз на свобода на движението в страната след задействане на Член 50 от Лисабонския договор, пише "Индипендънт". 

На Острова се опасяват, че преди излизането на Великобритания от ЕС "половин Румъния и България" ще залее страната. 

Според "Дейли телеграф" Тереза Мей ще обяви на новопристигналите на Острова граждани на ЕС след 15 март, че няма да могат да останат да живеят постоянно във Великобритания.

Хората, които са пристигнали преди тази дата обаче, ще бъдат защитени и ще получат същите права като британските граждани, пише още изданието. Към момента общият им брой е около 3,6 млн. души. 

Виж още: Долната камара на британския парламент окончателно одобри "Брекзит"

От ЕС междувременно настояват новите правила да влязат в сила от реалното напускане на страната от съюза, а не от месец март. Все още не е ясно дали плановете на правителството ще бъдат в разрез с договорите на ЕС, които гарантират свободата за движение. 

Във Великобритания обаче се опасяват, че Европейската комисия може да се опита да принуди страната да защити всеки, пристигнал на Острова до момента на напускането на съюза. 

Виж още: Великобритания няма да остане в единния европейски пазар 

От друга страната работодателите във Великобритания се опасяват, че могат да останат без достатъчно персонал след Brexit, ако гражданите на ЕС бъдат принудени да напуснат Обединеното кралство. 

Броят на британските граждани, които живеят в страни членки на ЕС, е около 1,2 млн. души.

Източник: "Индипендънт"