Крайното одобрение за проекта е в ръцете на Камарата на лордовете

Камарата на общините (Долната камара) на британския парламент одобри с голямо мнозинство - 494 "за" срещу 122 "против" законопроекта за започване на процедурата по излизане от Европейския съюз при окончателното гласуване на законопроекта за "Брекзит". Така законодателното предложение ще бъде придвижено към Камарата на лордовете (Горната камара), съобщава Би Би Си.

Британският премиер Тереза Мей вече обяви 31 март като краен срок, до който ще уведоми ЕС за задействането на член 50 от Лисабонския договор, но за това ѝ бе необходимо разрешението на парламента.

Процедурата предвижда в Горната камара да има 3 гласувания, преди законопроектът да бъде окончателно одобрен или отхвърлен. Преди третото четене могат да се приемат предложения за промени. Ако Камарата на лордовете реши да направи промени в закона, той ще бъде върнат отново в Камарата на общините.

Макар и завършило с категоричен резултат, гласуването не премина без сериозни разногласия. Някои от депутатите на лейбъристите продължиха да се противопоставят на закона, легитимиращ "Брекзит" и гласуваха против. Други се вслушаха в призива на лидера си Джеръми Корбин и подкрепиха предстоящото излизане от ЕС.

Един от противопоставилите се бе членът на кабинета в сянка Клайв Люис, който заяви, че "не може с чиста съвест да подкрепи нещо, което в крайна сметка ще навреди на града, който представлява, обича и нарича свой дом". След това той подаде оставка като член на кабинета в сянка.  

Виж още: Великобритания няма да остане в единния европейски пазар 

Настроенията сред управляващите бяха на противоположния полюс. Министърът, отговорен за излизането на Великобритания от ЕС - Дейвид Дейвис приветства "историческия вот".

"Сега е време за всички, независимо как са гласували на референдума, да се обединят, за да осигурят успеха на тази важна задача за нашата страна", призова Дейвис. 

Правителството явно е твърдо убедено в успеха на законопроекта, а негов член, пожелал анонимност, дори си позволи да отправи заплаха към Камарата на Лордовете. 

"Ако Лордовете не искат да се изправят срещу огромен публичен призив да бъдат премахнати, те трябва да защитят демокрацията и да одобрят този законопроект", предупреди министърът.

Първото гласуване

В началото на февруари британските депутати одобриха на първо четене проектозакона, разрешаващ на правителството да започне преговори за излизане от ЕС, предаде Франс прес.

Тогава гласовете бяха 498 - "за" и 114 - "против".

Преди това те отхвърлиха с 336 гласа "за" и 100 "против" предложената от Шотландската национална партия поправка, която имаше за цел да унищожи закона в зародиш, отбелязва АФП.

Според поправката законът не е трябвало да се разглежда, защото правителството на премиера Тереза Мей няма намерение да се допита до регионалните парламенти, не е публикувало "бяла книга" за стратегията си, "отказва да даде гаранции за положението на жителите на ЕС, живеещи във Великобритания" и не е отговорило на серия въпроси, отнасящи се до изтеглянето от Общия европейски пазар.

Преди гласуването Тереза Мей отговори на част от критиките, обявявайки, че "бялата книга" трябва да бъде публикувана в четвъртък, отбелязва АФП. 

Предложението имаше твърде малки шансове да бъде прието, тъй като Консервативната партия притежава мнозинство в долната камара на британския парламент, а Лейбъристката партия обеща да не блокира проектозакона.

Преди референдума за Брекзита през юни миналата година две трети от британските депутати бяха против излизане от ЕС. Мнозинството от тях обаче смятат, че е трудно да се противопоставят на волята на избирателите, 52% от които подкрепиха напускането на ЕС. Дебатите по темата продължават и през следващата седмица в британския парламент.

Източник: Би Би Си, АФП