Постите са време, в което да пречистим както тялото, така и духа си от всичко зло, за да можем да посрещнем Великден с чисти души

От понеделника след Сирни Заговезни започват Великите пости до Великден, който тази година се пада на 4 май, месец след католическия.

40-дневните пости символизират времето, което Христос прекарва в пустинята в подготовка за саможертвата си. Затова се смята, че лишавайки се от блажна храна и сексуални удоволствия, човек пречиства тялото и душата си. 

Постенето не трябва да приема като механично лишаване от определен вид храна и напитки, а като начин човек да се пречисти от злото в себе си. Освен всичко друго, постите предполагат и отърсване от лоши мисли, злоба и гняв. Затова и на Сирни Заговезни човек иска и дава прошка както на близки, така и на врагове.

Виж още: Постите могат да ни отърват от токсините

Великденските пости са най-строгите пости в годината и докато траят те, са забранени църковните бракове. Затова и една от популярните дати за сватби в годината е последната събота преди постите, а сватбеният сезон на практика започва с приключването им.

Строг пост (не се ядат храни, приготвени с мазнина, бял хляб, сладко и алкохол) се спазва най-вече през първата, третата и последната седмица на постите. През това време не се разрешава сексуалното общуване между мъжа и жената. Строгият пост не се препоръчва на болни, на малки деца, на възрастни хора, на бременни жени и кърмачки.

Виж още: 6 храни, богати на протеини, които не са месо и яйца

Първият понеделник от постите се нарича Чист понеделник. Въпреки това според народните поверия именно първата седмица от постите се смята за време, когато злите сили бродят по земята. Вярванията казват, че който се разболее през тази седмица, не може да се излекува, а нощем ходят таласъми, караконджули и други подобни създания на злото. Затова и на Сирни Заговезни се палят огньове и танцуват кукери, които да изплашат злите сили. 

Позволени храни по време на Великденските пости

- Всякакви плодове

- Всички видове зеленчуци (заради сезона най-вече се консумират зеле, картофи, боб и леща)

- Соеви продукти - соево мляко, тофу, кайма, соеви парченца, шницели

- Всякакъв вид риба, но само в позволените за това дни

- Зехтин и олио също само в позволените дни

- Всички видове зърнени култури - пшеница, пшенични зародиши, овес, нахут

- Ядки

- Сладки неща, приготвени без животински продукти. Медът е позволен.

Виж още: Как да постим и Какво да ядем по време на постите