Появилата се в последния момент фирма, която предложи да осигури машините за гласуване, не е успяла да убеди ЦИК, че може да изпълни условията по обществената поръчка в срок

Машинно гласуване на тези избори няма да има. Това се разбра, след като ЦИК отстрани единствения участник в обществената поръчка за набавяне на устройствата "Лирекс БГ". Причината за крайната мярка е, че фирмата не може да осигури устройствата до 10 март, както е записано в поръчката, пише в. "Сега"

Другото условие е до 17 март да бъде инсталиран софтуерът. Компанията е пожелала срокът да бъде удължен до 20 март, но и тогава не било сигурно дали ще спази срока. Процентите били 50:50. От обясненията на представителите на "Лирекс" се разбрало, че машините ще са от Китай, но липсвали няколко компонента. 

От ЦИК били склонни да удължат срока до 20 март, ако са сигурни, че 12 500 устройства ще бъдат доставени, но от фирмата признали, че не могат да гарантират навременната доставката на устройствата в страната, още по-малко на тези в чужбина. 

Вчера "Лирекс" излезе с позиция за поръчката: 

"По време на целия процес по кандидатстването компанията беше в пълна готовност да реализира всичко, зависещо от нея, за да осигури изпълнението на пълния обем на проекта. Имаме готов, напълно работещ софтуер и експертен капацитет за комплектуване и въвеждане в експлоатация на целия необходим брой машини за гласуване. Мащабът на такъв проект изисква партньорство с чуждестранни компании, включително производители на компоненти. Казусът с невъзможността за доставянето на машините в срок е свързан с факта, че част от необходимите компоненти за производство не могат да бъдат осигурени от производителите в необходимото количество за посочения в обществената поръчка на ЦИК срок." 

Фирмата разполагала с официален график за евентуални доставки на тези елементи от страна на производители. За една седмица машините можели да се сглобят и настроят. В рамките на 3 седмици можели да бъдат произведени 8200 машини. Останалите 4300 устройства също можели да бъдат готови в срок, но това не било гарантирано. 

"В случай че някои от компонентите за тях не бъдат доставени навреме, комплектуването им може да се забави до един месец", обясняват от компанията. 

Липсата на техника за машинно гласуване не бил най-сериозният повод за обжалване на изборите на 26 март. Много по-уязвими са неизчистените от мъртви души избирателни списъци - проблем, който не успя да реши никой през последните 27 г. Сериозно основание за подобно искане е, че българите в чужбина са с нарушени права, тъй като не могат да гласуват с преференция. А според конституцията българските граждани са равни пред закона. 

Освен това Изборният кодекс бе променен малко преди вота, въпреки че Венецианската комисия настоява измененията да се правят 6 месеца преди деня на изборите. Това стана ясно от думите на говорителя на ЦИК Цветозар Томов, изказани пред БНР. Той уточни, че това е личното му мнение. 

Омбудсманът Мая Манолова коментира, че ЦИК е можела да раздели поръчката на лотове и така да се осигурят машини, като се използва потенциалът на отделни фирми. Според Цветозар Томов обаче това е щяло да доведе до други проблеми. Ако дейностите са в отделни лотове, ще изникне въпросът със синхронизацията, и ако тя не е добра, това би било по-сериозен повод за оспорване на резултатите от изборите. "Машинното гласуване не е каприз на законодателя, а средство и начин да се преборим с фалшифицирането на протоколи и открадването на гласове", посочи Манолова.

Източник: в. "Сега"