Има и други начини да си набавите протеините, те не живеят само в пържолите и омлетите

Не приемайте този текст като опит да ви откажем от месото.

Има обаче и други начини да приемате белтъчини (протеини), извън котлетите и бърканите яйца.

Приближават и пости, така че може да ви е любопитно да хвърлите едно око на списъка.

Дневното количество белтъчини, които трябва да приемаме зависи от пола, възрастта, теглото и индивидуалните особености на всеки, но приблизително 15-20% от общия дневен прием на калории трябва да е протеин.

А ето ги и обещаните в заглавието заместители на месото и яйцата.

Грах
8 г протеин за 1 ч.ч.

Zelen grah

Попай моряка трябва да е объркал, защото грахът съдържа точно осем пъти повече протеин в сравнение със спанака. Освен това в 1 ч.ч. има и почти 100% от препоръчителната дневна доза витамин С, което ще ни е от особена полза в по-студените дни.

Леща
26 г протеин в 100 г

Leshtata e polezna

 

Със 100 г леща си набавяте протеин колкото от четири яйца – но освен това получавате и фибри, които ще подпомогнат функционирането на храносмилателната система и ще ви държат сити по-дълго време.

Освен в традиционните супи и яхнии, лещата е страхотна и като съставка на свежи салати (добавете към домати, зеленолистни зеленчуци, червени чушки, с няколко капки лимон и зехтин) или плънка за сърми (заменете ориза с леща).

Тиквени семки
8 г протеин в ½ ч.ч.

Surovi tikveni semki

Освен богати на протеин, тиквените семки ще заредят организма с желязо, калий, фосфор, магнезий и имуностимулиращ цинк. Добавете ги към салати, кисело мляко или печива.

Сушени домати
6 г протеин в 1 ч.ч.

Susheni domati

Сушените домати са отличен избор за времето, когато няма пресни. Те ни набавят толкова полезния ликопен (антиоксидантът, който се грижи за сърцето и има способността да предпазва от рак).

С 1 ч.ч. ще получим и 6 г протеин, 7 г фибри, ¾ от дневната доза калий (необходим за сърдечното здраве и възстановяването на клетките), 50% от необходимия за деня витамин С, плюс витамини А и К.

Нахут
11 г протеин в 1 ч.ч.

Nahut ot nego se pravi humus

Както вероятно знаете, от нахут се прави модният хумус, без който не минава нито едно заведение без претенции. Майтапът настрана, нахутът е богат на протеин, хранителни вещества и разтворими фибри, а освен всичко останало, има способността да активира потискащия апетита хормон холецистокинин. Гърците го добавят към салата с домати, прясно сирене и маслини,

Кейл
4 г протеин за 100 г

Listno zele keyl

Има причина листното зеле, което доскоро е служело само за храна на добитъка, да е толкова популярно сред кулинарните сноби и хипстърите. Трудно ще намерите друг зеленчук с толкова високо съдържание на протеин, а освен това като част от семейство Кръстоцветни ви дава всички бонуси откъм високи хранителни стойности и превенция на рак.

Ако въпреки всички здравословни ползи суровият вкус не ви понася, запарете го за секунди или го пригответе на супа.

Източник: Foodie