Постите са полезни и от чисто медицинска гледна точка

Със започването на великденските пости менюто на онези, които са решили да ги спазват, се свива сериозно. Канонът изисква да не се употребяват продукти с животински произход и месо, което до голяма степен ограничава избора в менюто, а и 40 дни са доста дълъг период.

Според медицината независимо дали сте вярващи или не, постите са време, през което организмът ни се разтоварва и пречиства от натрупаните токсини. Все пак трябва да спазвате разнообразна диета, иначе рискувате да се лишите от определени вещества, от които тялото има нужда.

Какво да ядем

Все пак по време на поста много храни са разрешени. Сред тях са тестени изделия без яйца и мляко - хляб, качамак без сирене, соленки и сладки. Те могат да дадат онази чисто засищаща стомаха част от менюто.

Калоричните ядки и сушени плодове също са разрешени - те дават сила на организма. От мазнините е разрешено всичко на растителна основа - като зехтин, олио и растителни масла, вкл. маргарини, с които обаче трябва да се внимава, тъй като не са особено полезни за здравето.

Белтъчини можете да си набавите от различните видове варива и соеви продукти - боб, грах, леща, ориз, соя.

Сладко и витамини

Сладко (и витамини в различна степен) може да търсите в различни пресни, сушени или консервирани плодове. Освен тях може да консумирате свободно мед, захар, сладка и различни мармалади, халва и фъстъчено масло, фъстъчен и сусамов тахан, разбъркани с мед.

Витамин С можете да си набавите чрез консумацията на грах, карфиол, чушки, зеле, коприва, цвекло, лук и киселец, цитрусови плодове и ябълки.

За необходимия калций, който организмът не получава заради липсата на млякото и неговите продукти, можете да използвате пълнозърнест хляб, коприва, бобови храни, ядки, спанак и сушени плодове.