Комбинирайте бобовите и зърнените храни поне веднъж дневно, съветва проф. Донка Байкова. Броколите и лукът пък освежават черния дроб

Великденските пости започват и ако сме решили да ги спазваме, трябва да забравим за блажното за месец и половина - от понеделник, 14 март, до 30 април включително.

Какви са ползите за организма ни от спазването на поста и какво трябва да включва менюто ни, за да не навредим на здравето си? Какви добавки да приемаме и от кои храни да черпим енергия? Кои са най-честите грешки, които допускат постещите?

Диетологът проф. Донка Байкова, ръководител на катедра "Превантивна медицина" във Факултета по обществено здраве на Медицинския университет в София и зам.-председател на Българското дружество по хранене и диететика, отговаря на тези въпроси пред в. "Стандарт".

Спазването на постите е личен избор, но ако сме в зряла възраст, чувстваме се добре и скоро не сме преболедували тежко, ще е здравословно да предприемем ограниченията, които християнската културна институция предлага регулярно, категорична е тя.

По думите й по време на пости организмът може да се детоксикира,

да зареди депата си от витамини, антиоксиданти, минерали и фибри, които стимулират обменните процеси и спомагат за изхвърлянето на токсични вещества, бактериални и вирусни агенти и разградни продукти от обмяната.

Виж още: 7 трика за справяне с пролетната умора

"През зимния период консумацията на пресни плодове и зеленчуци пада тройно и настъпва пролетна умора. За да избегнем нейните изяви като главоболие и липса на биотонус, е добре да преминем към спазване на този християнски ритуал. Но да го направим както за духовно, така и за телесно пречистване", казва проф. Байкова.

Според нея е въпрос на здравна култура и информираност да се храним правилно по време на пости, за да не навредим на здравето си. По време на пост изключваме от менюто си храните от животински произход - месо, мляко и млечни продукти, риба и яйца.

"Млякото и млечните продукти са основни доставчици на биоусвояем калций за организма ни и техен естествен аналог може да са семената. Калций има и в пълнозърнестите зърнени храни, и в бобовите храни", обяснява диетоложката.

За да си набавим пълноценен белтък по време на пост,

трябва поне веднъж дневно да комбинираме бобова и зърнена храна. "Защото бобовите култури са дефицитни на жизненоважната аминокиселина метионин, която присъства в зърнените храни. Те пък са дефицитни на лизин, която е в добро наличие в бобовите храни. Това е важно, защото ако е дефицитна дори само една аминокиселина, усвояването на растителния протеин в храната се намалява значително и няма да бъдат удовлетворени потребностите на организма ни от протеинова синтеза", разяснява проф. Байкова.

Виж още: 2016 - годината на бобовите култури

По думите й именно тази синтеза ни осигурява поддържането на оптимално ниво на имунната ни система. "Имунните тела са белтъци. Клетките убийци Т-лимфоцитите, които осигуряват справяне с външните болестотворни агенти, също са белтъчни тела. Затова трябва да имаме добро кръвотворене и производство на тъканни белтъци", посочва тя.

Дефицитен по време на пост може да е и витамин B12,

който предимно се съдържа в животинските храни. Но можем да си го набавим от соя, някои видове гъби и годжи-бери.

"Рибата също е богата на витамин B12, а в средата на Великия Великденски пост е разрешена нейната консумация. Затова не трябва да се притесняваме от дефицита му - уточнява проф. Байкова. - Знаем, че биоусвояемото желязо е в рибата, месото и жълтъка на яйцето. Но на Благовещение и Цветница ще консумираме риба."

Елда, гречка, киноа, просо, бобови храни - те също са аналози на тези храни по време на постите. Според нея ако всеки ден включваме в менюто си порция ядки или семена, също няма да имаме дефицит на желязо и цинк.

Виж още: Как да постим

Спазването на постенето е много важно за детоксикацията на организма, тъй като ще си осигурим добра диуреза и

прочистване на стомашно-чревния тракт чрез растителните храни

"Те са доставчици на минерали с положителна валенция на катиони като магнезий, калций, калий, манган, цинк, мед и др., които имат силно диуретично действие. Фибрите имат очистваща функция на стомашно-чревния канал и активизират перисталтиката", обяснява диетоложката.

Тя обяснява, че растителната храна е богата на сяра, която е предшественик за производството на най-мощния антиоксидант за чернодробния паренхим - глутатион: "Сяра има в кръстоцветните зеленчуци - зеле, броколи, карфиол, китайско и брюкселско зеле, както и в лука, праза и чесъна."

С тяхна помощ ще овладеем затлъстяването на черния дроб - стеатозата, и ще освежим чернодробния си паренхим. Проф. Байкова съветва през постите да консумираме и гъби, защото те са източник на над 300 полезни вещества.

"Поне 2 литра течности трябва да приемаме,

вкл. билкови настойки, които са мощни стимулатори на обменните процеси. На всеки час през деня трябва да изпиваме по една чаша вода", казва проф. Байкова. По думите й за контрол на нивата на кръвната захар изключително ценен е пектинът  който изобилства в ябълките, овеса и цитрусите.

Що се отнася до хляба, съветът й е да хапваме пълнозърнест, а не бял. "Веганският модел на хранене разчита на разнообразие, което в забързаното ежедневие невинаги можем да си осигурим. Тогава трябва да прибегнем към прием на поне една опаковка полиминерален продукт", препоръчва още проф. Байкова.

Виж още: Какво да ядем по време на постите

По думите й дневното меню на постещия може да включва закуска от пълнозърнеста храна, гарнирана с печена ябълка или фреш, в 10 ч. и 16 ч - плод, ядки или семена, обядът трябва да е комбинация от бобова и зърнена храна със зеленчуци, а вечерята може да е печено зеле на фурна или задушени сезонни зеленчуци с филийка пълнозърнест хляб или семена или ядки.

Не трябва да постят бременните, кърмачките, малките деца,

хората в напреднала възраст, както и преболедувалите скоро от тежки заболявания. Проф. Байкова посочва, че основна грешка, която постещите допускат, е да се върнат към обичайните си прегрешения.

"Те не се хранят цял ден, а на вечеря изяждат цял хляб с половин килограм маслини, защото няма друго в хладилника и е по-лесно. Така натоварват метаболизма си с еднотипни храни, той зацикля и започват да качват килограми", казва проф. Байкова. Според нея трябва да подходим към постите със здравословно мислене и да хапваме според биологичния си часовник - четири-пет пъти дневно.

Виж още: От постите може да напълнеете жестоко

Източник: в. Стандарт