Защо пролетната умора ни застига и как да се преборим с нея

Макар и бавно, пролетта идва, а с нея започва вече да се усещат и първите ефекти от пролетната умора: липса на тонус, умора, разсеяност, главоболие и като цяло - отслабена имунна система. 

На какво се дължи това?

Отговорът на специалистите - сложно е. От една страна, тук са различните болести, грипове, настинки и т.н., които сме изкарали през зимата и са отслабили съпротивителните сили на организма ни. От друга, не трябва да пренебрегваме факта, че през зимата слънчевата светлина е много малко.

Понижената консумация на пресни плодове и зеленчуци повлиява също играе своята роля. Има значение и това, че през зимата като цяло се движим по-малко, а по-дългият пролетен ден изисква повече енергия, т.е. даваме повече, отколкото през студения сезон.

Всичко това неминуемо води до неминуемото натрупване на токсини в организма, забавяне на метаболизма и т.н., които, от своя страна, стават причина за така неприятните умора, липса на апетит, безсъние, главоболие, постоянна отпадналост и дори загуба на чувство за хумор.

Виж още: Тест за физическа и психическа умора

Ето няколко трика, които биха ви били от полза в борбата с пролетната умора:

1. Изградете си дневен режим

Пробвайте да подредите деня си, да ядете в приблизително едно и също време, да спите определен брой часове, да правите подобни неща. Рутината ще създаде в организма ви очаквания, които малко по малко ще изтикат умората.

2. Яжте по малко, но по-често

Храната доставя енергията в организма ни. По-малките порции се усвояват далеч по-успешно, а за да не огладнявате, просто се хранете по-често. Равномерно приетата енергия ще захрани тялото ви по-добре и ще ви даде сили през целия ден.

3. Включете менюто си повече здравословна храна

Плодове, зеленчуци, ядки и пресни продукти, които ще дадат на организма ви достатъчното количество витамини, за да се зареди имунната система и да "живнете". Освен това правилните храни ще ви набавят и антиоксиданти, които да помогнат за изчистването на организма от вредни вещества.

4. Повече течности

Съветът се е изтъркал до баналност, но все пак... Течностите са важни за засилването на метаболизма, за изчистването на токсините, за да изглеждате здрави и свежи - и да се чувствате така.

5. Повече движения

През зимата за разлика от мечките не спим зимен сън, но въпреки това тялото ни преминава в една по-малко активна форма. За да минем в пролетен режим, трябва да го раздвижим. По този начин тялото самичко ще отключи енергията в себе си и ще влезете в ритъм много по-бързо, отколкото ако единствената ви физическа активност е движението от стола до хладилника или от вкъщи до колата.

6. Намалете алкохола и цигарите

Каквото и да си говорим, алкохолът и цигарите са отрова за организма. В случая не казваме да ги спирате напълно, това често е труден и неприятен процес, който изисква още повече енергия, но едно ограничаване ще намали и вредните вещества в организма ви, което ще позволи на вашето тяло да разполага с повече сила за други неща.

7. Бъдете малко по-позитивни

Може и да звучи като пълни глупости за някои хора, но настройката към света е от съществено значение за това как се чувствате. Ако сте постоянно в лошо настроение, всичко ви дразни и се чувствате потиснати, нормално е и организмът ви да се уморява по-бързо. Затова - отделете си време да се насладите на дребните неща.

Виж още: 10 начина да се преборим с пролетната умора