ООН отбелязва международната година на фасула, лещата, граха, нахута и други варива

2016-а е международна година на варивата. Провъзгласената от ООН IYP 2016 има за цел да повиши информираността на обществото за предимствата на бобовите култури като част от устойчивото производство на храни.

Защо са важни варивата?

Леща, боб (зрял фасул), грах, нахут, бакла... - към тази група се числят общо 12 едногодишни бобови култури, даващи между едно и 12 зърна или семена с различен размер, форма и цвят в рамките на една шушулка. Имат се предвид култури, събирани единствено за сухо зърно - без да се броят онези, които се берат зелени и се класифицират като зеленчукови.

Варивата са жизненоважен източник на растителни протеини и аминокиселини. Препоръчват се като част от здравословното хранене, за справяне със затлъстяването, както и за предотвратяване или подпомагане на контрола върху хронични заболявания като диабет, сърдечно-съдови проблеми и рак.

Виж още: 15 хранителни навика за дълголетие

Използват се от хората не само за храна - до 25% от реколтата отива за фураж на селскостопанските животни, предимно прасета и птици.

В допълнение бобовите растения имат азотопоглъщащи свойства, които могат да допринесат за повишаване на почвеното плодородие, и оказват положително въздействие върху околната среда.

Освен това бобовите култури са една от най-устойчивите - 1 кг готова продукция се получава с влагането едва на около 50-150 л вода. За сравнение - в месодобива за 1 кг пилешко са нужни 4325 л вода, за овнешкото - 5520 л, а за говеждото цели 13 хил. литра.

Виж още: Нахутът - една добра идея за диетата ви

Археологически находки в Анадола, днешна Турция, показват, че нахутът и лещата са били познати хилядолетия назад, още 7000-8000 г. пр. н.е., а в югоизточните части на региона още са разпространени дивите им събратя.

В развиващите се страни варивата съставляват до 3/4 от дневния хранителен режим, в сравнение с едва 1/4 в индустриализираните държави. В международен мащаб обаче консумацията на бобови култури намалява, въпреки че през последното десетилетие се отчита ръст в производството им с над 20%. Това се обяснява донякъде с преориентирането към консумация на месо.

Виж още: Рецепта за пълнени чушки с боб

За ден на бобените ястия в световен мащаб е провъзгласен 6 януари, когато у нас се отбелязва Богоявление (Йордановден).