Това е третият по важност празник в православието

На 6 януари православната църква отбелязва празника Светото Богоявление, или Йордановден - третият по значимост християнски празник през годината.

Богоявление в православието

На тази ден християните почитат Светото кръщение на Исус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. За честването на един от най-тържествените църковни празници съществуват свидетелства още от II в., но до IV в. той се съединявал с Рождество Христово. 

Според православната традиция след извършването на празничния водосвет свещеникът хвърля богоявленския кръст в реката, морето или друг водоем, а мъже се спускат да го извадят от водата. Вярва се, че този, който извади кръста, ще се радва през цялата година на здраве, късмет и берекет. 

След изваждането на кръста от водата се отслужва тържествена литургия, с която се сменя светената вода в храмовете, а миряните отнасят част от нея вкъщи. 

Народни поверия

Поверието е, че ако денят е студен и сух, годината ще бъде добра и плодородна, а ако хвърленият кръст замръзне във водата, годината ще е здрава и плодовита.

Вярва се още, че през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог онова, което си пожелае. Вярва се още, че тогава спира водата, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен още като Водици и Водокръщи.

Според традицията девойките отиват до река, извор или кладенец, за да налеят символично "света" вода и да измият лицето си и домашната икона. В Родопите станалите младоженци през изминалата година се хвърлят във водата за здраве.

Друга любопитна местна традиция е прочутото мъжко хоро в Калофер, в студените води на река Тунджа. Всяка година градът събира хиляди гости за Богоявление, които да видят на живо ритуала и сами да вземат участие в него. 

Имен ден

На Йордановден имен ден празнуват всички, носещи името Йордан и Йорданка, Бистра, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Данка, Данко, Данчо, Йордана, Найден, Теодосий и др.

На 6 януари при военна обстановка се освещават военните части и бойните знамена. Според историческите извори първият водосвет е направен на 19 август 917 г. преди битката при Ахелой. Ритуалът се извършва от 1879 до 1946 г., а на 6 януари 1993-та традицията е възстановена с решение на министъра на отбраната.