Дори при победа на СИРИЗА Гърция остава с еврото

Членството на Гърция в еврозоната не подлежи на отмяна, съгласно законодателството на ЕС. Така отговори прессекретар на Европейската комисия на въпрос дали е възможно излизането на Гърция от зоната, предаде РИА Новости.

ЕК казва "Не!"

Излизането на южната ни съседка от валутното обединение е поставено под въпрос заради предстоящите в края на януари избори в страната. Тогава се очаква крайнолявата популистка партия СИРИЗА да спечели, което според много експерти би означавало действия в посока излизане на Гърция от еврозоната.

По-рано германското списание "Шпигел", позовавайки се на свои източници в правителството, съобщи, че канцлерът Ангела Меркел и финансовият министър Волфганг Шойбле смятат за приемлив отказа на Гърция от членство в зоната на единна европейска валута.

СИРИЗА отрича да иска излизане 

Изданието твърди, че според германските власти изходът на Гърция от еврозоната ще е неизбежен, ако на предсрочните парламентарни избори победи опозиционната партия СИРИЗА.

От самата партия обаче отхвърлят този сценарий. В декларацията на партията се казва, че единствено премиерът Андонис Самарас е "посмял са обвърже предстоящата победа на опозиционната партия на изборите с излизането на Гърция от еврозоната".

От СИРИЗА подчертават, че не желаят да шантажират Европа с терористични сценарии, и допълват, че възможната победа на изборите на опозиционната партия ще бъде призната в цяла Европа като прекрасна възможност да се преразгледа текущата политика на строги икономии.

СИРИЗА призовава Самарас "незабавно да престане с кампанията за очерняне на страната зад граница и за сплашване на гръцкия народ".

В интервю за гръцкото издание на "Хъфингтън поуст" лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас уверява, че неговата партия се стреми не да разваля еврозоната, а да я спаси.