Немското правителство промени позицията си по въпроса

Германия е съгласна Гърция да излезе от Еврозоната, ако такова е желанието на властите в южната ни съседка. Немското правителство излезе с нова позиция по въпроса, пише сп. "Шпигел".

Според изданието германският канцлер Ангела Меркел и министърът на финансите Волфганг Шойбле смятат, че евентуално излизане на Гърция от еврозоната няма да има фатални последици за валутния съюз. 

Еврозоната е достатъчно силна

Промяната в позицията на немското правителство е продиктувана от факта, че еврозоната е постигнала вече чувствителни успехи след пика на валутно-финансовата криза.

Опасността от разпространение на кризата е ограничена, защото се смята, че Португалия и Ирландия вече са се възстановили, заявява единият от източниците на списанието.

Друг източник казва, че Европейският механизъм за финансово стабилизиране е ефикасен и вече е налице.

Опасността от СИРИЗА

Виж още: Истината за поршетата и гърците

За момента няма германското правителство няма коментар за публикацията на "Шпигел", според която излизането на Гърция от еврозоната е почти неизбежно, ако лявата опозиционна партия СИРИЗА спечели изборите на 25 януари, каквито са предварителните очаквания. 

Все пак в Берлин изразяват оптимизъм, че гърците в крайна сметка няма да се обърнат към крайнолевия популизъм на СИРИЗА и няма да излязат от еврозоната. Евентуално отказване на Гърция от валутния съюз би означавало не само парични загуби, но също така и поне четири години на твърди реформи.