Вицепремиерът определи основните въпроси за България през 2015 г.

Вицепремиерът Меглена Кунева събира днес трима министри, с които да обсъдят проблемите около бежанците и сигурността на границите ни, обяви ден по-рано тя в интервю за БНР. На срещата трябва да присъстват министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, на вътрешните работи Веселин Вучков и на отбраната Николай Ненчев.

Бежанците и границите на България

"Първото, веднага още в понеделник сме се събрали с колеги, които аз координирам - министъра на вътрешните работи, министъра на отбраната, в този случай и министъра на регионалното развитие, - за да обмислим как да направим, така че да увеличим ефекта от усилията на всеки един от тях, когато става сума за охрана на границата, центровете за бежанци, сигурността на границата, за да не минават нелегално хора през нея", каза Кунева.

Тя коментира още и решението на правителството от последните му работни дни за 2014 г. да смени шефа на Агенцията на бежанците. Според нея това действие не е наложено като наказателна мярка срещу досегашния й ръководител Николай Чирпанлиев, а действие в търсене на по-добри резултати. Освен това през 2015 г. се очаква България да напредне във влизането си в Шенген, като паднат границите - първо въздушната, а после и останалите: морската и сухопътната.

Основни въпроси за България през 2015 г.

Като основни въпроси за България през 2015 г. Кунева посочи промяната на административната среда, въвеждането на електронно правителство и съдебната реформа.

"Има много нови интересни неща, които се случват, които се преоценяват във всяка европейска държава, колко регулация, в момента даже Европейската комисия се отказва буквално от някои от своите законодателни инициативи, за да може по този начин да се насочи само към 10-те си най-важни приоритети, а и защото тезата, която се застъпва, е, че прекаленото застъпване на регулации, особено когато тя натоварва бизнеса, не е продуктивна, не е добра в момент на криза", каза тя.

Разговорите с ЕС - за икономиката

Кунева сподели, че според нея през следващите месеци основната тема за разговори с ЕС ще бъде икономиката.

"За съжаление, Европа продължава да е, ако не в криза, то, да кажем, в стагнация, без достатъчен икономически растеж. Моето впечатление е, че в следващите месеци, да не кажа години, разговорът ще бъде само за икономика. Има достатъчно критични и разумни умове в Европа, които си дават сметка, че или ще задържим, своето предимство в някои области на икономиката, където наистина Европа е водеща, или ще загубим световното състезание. Така че, за да имаме и социална политика, и екологична - всичко онова, с което Европа е най-напред в света, - трябва да си осигурим гърба, трябва да осигурим икономиката", заяви вицепремиерът.

Оптимизъм за бъдещето и много работа

Тя обаче остава оптимист за бъдещето на България. "Мисля, че разбираме къде сме, което е първата и най-важна стъпка. В последна сметка знаем къде искаме да отидем и между тези две точки просто трябва да направим свързващите стъпки. Нека да си кажем, че има пет неща, които да правим тази година, да ги разположим месец по месец и да не спираме, докато те не се случат", категорична бе Кунева.

Тя заяви още, че сред приоритетите на Реформаторския блок е и промяна на Изборния кодекс. Оттам искаха да отпаднат мъртвите души от списъците и електронно гласуване.