Според кмета на града така прочутият ритуал на калоферци по Богоявление би бил популяризиран по целия свят

Прочутото мъжко хоро в Калофер кандидатства за списъка на ЮНЕСКО. Вековният ритуал отговаря на изискванията на световната организация за културно наследство и ние сме твърдо решени през 2017 г. да направим постъпки, заявява кметът на града Румен Стоянов пред в. "24 часа". 

Според него така обичаят би бил популяризиран по целия свят. "На Богоявление чакаме отново хиляди да се съберат край ледената река, а местни мъже, пременени в народни носии, да нагазят в нея и да извият няколко ката хоро. Молим обаче външните посетители да не опорочават ритуала, който е от столетия", настоява кметът на Калофер. 

Той припомня, че този обичай е люлка на българщината и е емблема не само на града на Ботев, но и на цяла България. Виждал съм на летището в София реклама с нашето мъжко хоро и на нея пише: "Това е България", коментира Стоянов пред изданието.

Кметът е категоричен, че по никакъв начин няма да се правят нововъведения в ритуала, защото най-важно било да се запази автентичният му вид. Той настоява гостите на Калофер да изчакат първо в реката да влязат местните и едва след тях да се включат гостите. 

Препоръчително било политици да не участват в танца, а само да наблюдават, защото хората се дразнят. Настоява също така да не се прекалява с алкохола, тъй като напоследък пияни младежи злоупотребявали, повръщали по бреговете и предизвиквали гняв у възрастните калоферци. 

"На Богоявление в нашия град се стичат хора от цялата страна, включително и чужденци специално да се дивят на хорото, което наистина си е наше. Нека пазим традицията, каквато са ни завещали предците и да не я изопачаваме", настоява Стоянов. 

По думите му всички къщи за гости и хотелчета в Калофер са запазени за нощта срещу 6 януари. Резервации били направени още от лятото. 

"Интересът е огромен, непрекъснато звънят от всички краища на страната да питат за стаи, но няма нито едно свободно легло", твърди и припомня, че рекордът е бил 15 хил. души, когато Богоявление се случило в неделен ден.

Източник: в. "24 часа"