Познат от повече от 7000 години, нахутът отдавна е доказал своите изключителни качества.

Ако обърнем глава назад към историята, към древността, ще открием една интересна бобова култура, която в днешно време възвръща леко забравената си популярност.

Нахутът се нарежда сред 10-те най-полезни храни заради ниското си съдържание на мазнини и високото - на важните за организма елементи като белтъчини, въглехидрати и витамини. Той се оказва сполучлив избор за всяка диета или просто за любителите на здравословното хранене.

Освен полезен, той е и лесно приложим в най-разнообразни ястия. Също така може да бъде използван за наближаващите коледни пости. Нахутът няма да позволи на организма ви да бъде лишен от нищо. Той е особено богат на  магнезий, фосфор, желязо, цинк и фибри.

Виж още: Забравете за ориза, пробвайте киноа

Безспорно е положителното му влияние върху организма, но има и още едно предимство - не изисква почти никакво усилие да бъде включен в менюто ви. Можете просто да добавите две лъжици сварен нахут следващият път, когато си правите салата от цвекло или маруля/ айсберг/ рукола.

Salata ot nahut

Всъщност тази изключителна храна е подходяща и за десерти. На Филипините имат традицията да накисват зърната в захарен сироп и след това да ги използват по най-сладките възможни начини.

Известен по-скоро като ориенталска храна, нахутът се оказва особено любима гарнитура и в традиционната португалска и испанска кухня. Дори в Южна Франция неговата популярност не е просто на нов и интересен за експериментиране продукт, а на добре позната и любима част от традиционните ястия.

Виж още: 6 факта за елдата, които дори НЕ подозирате

Значително количество от нахута се произвежда в Индия и оттам лесно могат да се намерят интересни рецепти. Тази храна търпи много подправки и се съчетава добре почти с всичко.

Повечето ястия са изключително лесни и подходящи за импровизация. Трябва ви просто нахут - от консерва или сварен - и малко въображение.

Нахутът е може би най-благоприятната храна за разнообразни експерименти. Може да си го купите от всички биомагазини и супермаркети.