Новата театрална сцена в зала 2 на НДК, която носи името на прочутия режисьор, отваря на 26 и 27 октомври с "Чайка" от Чехов, поставена от Явор Гърдев

Дебютът на режисьора Явор Гърдев в необятната вселена на Антон Павлович Чехов - "Чайка", превръща след месец бившата зала 2 на НДК в най-новото театрално пространство у нас.

Със спектакъла, който бил любим на Крикор Азарян, на 26 и 27 октомври от 19,30 ч. се открива амфитеатралната сцена, носеща името на големия режисьор.

Костюмите са дело на Свила Величкова, а сценографията - на Никола Тороманов. Актьорският състав включва: Снежина Петрова, Ованес Торосян, Михаил Мутафов, Елена Телбис, Николай Урумов, Светлана Янчева, Лилия Гелева, Захари Бахаров, Владимир Пенев, Христо Петков и Стоян Габровски.

10-те завета на Крикор Азарян (1934-2009):

1. Бъди в мир със себе си.

2. На сцената не излизай, ако няма какво да кажеш.

3. Да си на сцената не трябва да е задължение, нито пък само възможност за изява, а преди всичко вътрешна духовна потребност.

 4. На сцената трябва да сме почтени спрямо зрителя и да не лъжем, още повече че всичко, което правим, е наужким. В тази игра ние сме пратеници на въображението в търсене на нещата отвъд видимото и живеем на сцената донякъде от детско любопитство, но най-вече примамени от неясния и будещ тревога и страх силует на истината. Всичко това не търпи претенциозност и лъжа.

5. Тази игра става с взаимна любов и вяра. Калкото повече любов и вяра, толкова повече творческа лудост и радост от процеса. А за това са нужни артисти, емоционално възбудими и заразителни. Актьорството не е за темерути и дебелокожи.

6. Не забравяй, че не знаеш нищо от онова, което предстои да се случи.

7. На сцената се мисли и действа, а чувствата идват сами - стига да имаш душа на артист.

8. Не ти си важен, важно е това, което правиш.

9. Да си съвременен - това значи да си необичаен и неочакван в постъпките и в реакциите си. Но това не значи да не си мотивиран и да липсва логика. И тук е разковничето: да вдигаш летвата на неочакваното до невероятност, въпреки съществуващите закони на гравитацията.

10. Това, което респектира и възторгва зрителя, е лекотата и простотата, с която артистът прави нещата. Точно тези умения го извисяват в неговите очи, защото на зрителят му е пределно ясно, че той това никога не би могъл да го постигне. Смъртта настъпва тогава, когато публиката престане да реагира и ръкопляска, защото си мисли: "Това и аз го мога".

 

Източник: НДК