Брад Пит, Райън Гослинг, Крисчън Бейл и Стив Карел са фаворити за "Оскар" в екранизацията на бестселъра за световната финансова криза

"Големият залог, или Машината на Страшния съд отвътре" (2010 г., на български чрез изд. "БГкнига") е един от бестселърите на Майкъл Луис, финансов журналист и автор на документални книги като "Бързаците. Бунтът на Уолстрийт", "Бумеранг. Пътешествия из новия Трети свят: Европа" и "Играчите на Уолстрийт. Покерът на лъжците". Разказва - с реални герои и мрачен хумор - как американската икономика изкуствено бива бутната в пропастта и предизвиква най-голямата финансова катастрофа в историята.

Когато през 2008 г. сривът на борсовите пазари в САЩ става публично достояние, това вече не е новина. Истинският срив - тихият срив, се е случил още преди година на едни странни, сенчести финансови пазари, на които Комисията по ценните книжа на САЩ не смее или не иска да си направи труда да стъпи.

Това са пазарите на облигации и ипотечни деривативи,

чиито ловки играчи изобретяват непонятни финансови инструменти и печелят на гърба на милиони обикновени американци, изпаднали в неспособност да изплащат ипотечните си кредити.

Малцината умни хора, които успяват да прозрат какво точно се случва и какво може да се случи - и залагат на това, - са парализирани от странна смесица между надежда и страх. Във всеки случай, те не проговарят.

Кой е проумял риска, скрит в убеждението, че цените на жилищата винаги ще растат - риск, задълбочаван с всеки изминал ден чрез създаването на сложни и завоалирани изкуствени финансови инструменти, които се базират на огромен брой съмнителни ипотеки?

Майкъл Луис обръща този въпрос буквално с хастара навън

Кой е схванал нещата правилно? - пита той. Кой е предусетил черната дупка, в която ще се превърне пазарът на недвижими имоти и е направил милиарди долари от злокобните си предчувствия?

Какви качества притежават тези няколко души, които ги карат да продължават да упорстват, дори когато колегите им се подиграват, клиентите им ги напускат и целият финансов свят се опълчва срещу тях? Предстои да ги видим на големия екран от плът и кръв. В ролите им влизат

Брад Пит, Стив Карел, Райън Гослинг, Крисчън Бейл -

съответно като Бен Хокет, Стив Айзман, Грег Липман и Майкъл Бъри. Поне трима от главните актьори ще претендират и за "Оскар", гласят ранните прогнози.

Впрочем това не е първата екранизация по Майкъл Луис - Брад Пит игра и в "Кешбол" (2011), а Сандра Бълок спечели "Оскар" за главна женска роля с "Невидима зона" / The Blind Side (2009).

По кината в САЩ чакат "Големият залог" / The Big Short през декември. Трейлърът отсега ни зарежда с високи очаквания. Режисьор е Адам Маккей, заснел няколко комедии с Уил Феръл и основал с него хумористичния видео сайт Funny Or Die.