Премиерът се мотивира защо е поискал на наша територия да се разположат "горещи точки"

Във връзка със станалото тема на деня изказване на немския канцлер Ангела Меркел, че България иска да бъде разположена на нейна територия "гореща точка" за регистрация на бежанци, министър-председателят Бойко Борисов реши да се възползва от правото си на обръщение към нацията по БНТ преди централната вечерна информационна емисия.

Точно в 20 ч. БНТ излъчи запис от изказването на премиера пред конференция на БЧК, посветено на бежанската криза.

Публикуваме пълния текст на изявлението на Борисов:

Всеки има своето право. На няколко пъти на Европейския съвет и на ЕНП, тъй като фокусът е изцяло върху Италия и Гърция, дори в рамките на шегата, но то си беше истина, аз извадих картата на България и на региона и им казах - малко ще говорим за география. Защото сухопътната ни граница с Турция не е по-малка от сухопътната граница на Гърция и Турция. 

И това, че ние в момента полагаме огромни усилия - командироваме полицаи от вътрешността на страната, жандармерия, гранични войски, армия - това не значи, че желанието ни да пазим Шенгенското пространство, в което ние не сме, не трябва да бъде отчитано от Европейския съвет. Това някак си се приема за даденост. И аз зададох реторично въпроса - трябва ли и в България да влязат 100 или 200 хил. души бежанци, тогава да искаме извънреден съвет и тогава да поставяме въпроса България е ли гореща точка или не? 

Хубаво е, че всичко на Европейски съвет се протоколира и лесно може да се провери. И ние докога ще успяваме да отстояваме, при положение че турският премиер ме предупреждава, че той вече изнемогва и че тази бежанска вълна напира на границата на България?

Нещо повече - казах на колегите в Европейския съвет, че лошото време, което предстои, защото при нас застудява, идва зима... Тези хора не могат да се върнат обратно към Сирия, те панически ще се опитат да минат границата. Надявам се и на управляващи партии, и опозиция да не се политизира, а да намерим най-правилното решение и това, което България трябва да направи в тази ситуация.

Преди да се стигне до думата "гореща точка", има няколко предложения, които аз съм направил там, които услужливо не се споменават. Първото от тях е - на територията на Сирия да се изградят зони за сигурност, на територията на Либия да се изградят зони за сигурност, за да може тези хора да са близо до родните си места и след това да си се върнат там. 

Многократно го подчертах. Това някак си се казва, че сега било трудно или почти невъзможно. Защо да е трудно и невъзможно? По-лесно ли е да се правят такива "горещи точки" на територията на самия Европейски съюз и да се харчат след това... Същите пари ще се похарчат и за лагерите в Ливан, и ако са в Италия и в Гърция в момента. Еднакви пари... Три пъти го поставих този въпрос.

За всички вече е ясно, че без да се въвлекат в тези преговори и да поемат отговорност партньорите ни от Съединените щати и Русия, въпросът в Сирия не може да бъде решен. Преждеговорившият подчерта, че Русия се бори всячески да запази зоната си на влияние в Сирия, прави писти, прави съоръжения, праща техника и по никакъв начин не личи, че са се отказали от зоната си на влияние в Сирия. Ние трябва ли това да го премълчаваме, да не го виждаме, а да се чудим, както беше и с финансовата криза, между другото, която ни сполетя, не заради грешки на самата Европа…

Този проблем в Сирия генерира милиарди загуби в Европа, промяна в демографския фактор и особено за държави - погранични, каквито сме ние, - външна граница на ЕС, с по-слаби икономики, невъзможност дори да се справим.

До този момент, виждате, никъде няма в изказването ми "гореща точка". Още повече за тези, които се опитват да го изваждат това като акцент, искам да им напомня - ние отдавна сме изградили тези центрове. "Горещата точка" е център, в който легалните, не преминаващи през зелената граница хора, минават на наше КПП. И ние не можем да ги отблъскваме. Те идват и влизат. Там им се взимат пръстови отпечатъци, регистрират се и по смисъла на поетите ангажименти ги настаняваме в бежански център. Те и сега са там. Те и в момента са там. И ние всеки ден ги храним, поим, с цялата хуманност, която има българският народ.

Някак си не се чу никъде, а три пъти го повторих и дори помолих председателя на ЕК да ревизират решението си за наказателни процедури и санкции, особено срещу България. И дадох пример - 150 евро е пенсията на един пенсионер. Като я разделим на 30 - получават по 5 евро на ден.

А най-тежкият скандал, който се развива в момента, че някои от центровете са свалили на 3 евро на ден в някои от държавите, в които има бежански лагери за изхранването на бежанците. Аз зададох въпроса - вие ще ме глобите и българският народ ще платим за това, че ние се грижим за бежанците дори по-добре, отколкото за българския пенсионер. Това ни е икономическото състояние.

Надявам се след това, като се изказват специалистите по сигурност, останалите колеги, да кажат дотук къде има слаб пункт или неотчетено нещо, което се случва в България. Дори до мен седяха белгийският и холандският премиер и им чертах картата да им обяснявам, че от едната страна ни е Турция, от другата страна - Черно море и Крим, Гърция, която доскоро нямаше правителство и всички колеги ги упрекнаха, че не се справят със задачите си, които имат като членове на шенгенското пространство.

Имаме граница със Сърбия, която не е в Европейския съюз, имаме граница с Македония, която не е в ЕС. Сиреч ние външна граница ли сме или не сме?

Източник: БНТ