"Горещите точки" трябва да бъдат регистрационни центрове за бежанци по външните граници на ЕС

Още 1 млрд. евро ще бъдат отпуснати за справяне с бежанската криза. Това стана ясно след приключитлата късно снощи среща на лидерите на страните от Европейския съюз. 

Представителите на 28-те се споразумяха да увеличат хуманитарната помощ. 

Според председателя на Европейския съвет Доналд Туск обаче голямата вълна от мигранти към Европа тепърва предстои.

Горещи точки за регистрация на бежанци

Другото основно решение от срещата е до края на ноември да се създадат регистрационни центрове за бежанци в държавите, разположени по външните граници на Европейския съюз. Все още не са уточнени "горещите точки", но това ще стане ясно скоро. 

Засега спряганите държави са Гърция и Италия, но България също настоява на нейна територия да бъде разположен такъв център, съобщи Би Ти Ви. 

По думите на германския канцлер Ангела Меркел, в тези "горещи точки" ще се регистрират новопристигналите бежанци и ще се снемат пръстовите им отпечатъци.

"България ни обърна внимание, че и тя има обща граница с Турция, че изпитва огромен натиск и иска да отвори такъв център. Ние посрещнахме желанието й с разбиране и заявихме, че щом иска това, ще получи същата подкрепа от европейските институции, като Гърция и Италия. Ние не искаме да налагаме това решение на България. Тя самата казва, че има проблем", коментира Меркел. 

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви, че срещата е преминала в по-добра от очакваната от него атмосфера, като лидерите са се стремели към консенсус.

Виж още: Труден компромис за разпределянето на бежанци в Европа

Наказателни процедури за страните от ЕС

Това става на фона на започналата вчера серия от наказателни процедури, които ЕК откри спрямо държавите от ЕС, които не са приложили съответното общностно законодателство, свързано с мигрантите.

Срещу България са започнали три процедури - две "официални уведомителни писма" и едно "мотивирано становище", като и трите са свързани с липса на данни, дали нашата страна прилага съответно законодателство на ЕС.

Източник: Би Ти Ви, Нова телевизия