"Кокаиновият крал" бе пуснат на свобода

Известният като "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо вече е свободен човек и в Италия. Касационният съд в Рим анулира присъдата му от 20 години затвор за трафик на наркотици и върна делото му на Апелативния съд в Милано, съобщава "24 часа". 

Там до една година ще трябва да се проведе нов процес, който да реши дали Брендо е виновен.

Касационният съд заседава два часа, като съдия докладчик бе Клаудио д'Иза, известен като единия от петимата съдии, осъдили окончателно Силвио Берлускони на 4 г. затвор за данъчни измами.

Заедно с искането за обжалване на присъдата на Брендо, тримата съдии от Върховния съд разгледаха и исканията за обжалване на още 9 души, осъдени по т.нар. афера "Кокаинови крале". 

Те обаче бяха отхвърлени от съда, което означава, че за тях присъдите на Апелативния съд в Милано стават окончателни и ще трябва да бъдат изпълнени.

Виж още: Брендо не бил изчезнал, пишел книга

Сред тях са българите Тинко Василев Гарев, Николай Силвио Йовчев, Захари Веселинов Марков. В момента Гарев е в затвор в Милано по друга присъда, а Марков е под домашен арест в Рим.

След убедителна пледоария сегашният адвокат на Евелин Банев - Карло дала Ведова, успя да убеди съда, че клиентът му е бил осъден несправедливо само на базата на неясни доказателства.

Източник: "24 часа"