Извънреден съвет на лидерите от ЕС в Брюксел трябва да одобри споразумението за разселване на мигранти, постигнато от вътрешните министри снощи. Предвижда се България да приеме 852 души

Министрите на вътрешните работи от Европейския съюз приеха схема за разселване из страните-членки на 120 хиляди мигранти. Решението е било прието с голямо мнозинство, съобщиха от люксемургското председателство на Европейския съвет. Това означава, че е постигнат компромис и изглежда, че донякъде е преодоляно разделението в Европа по въпроса.  Засега не са ясни подробностите от компромисния вариант на споразумението. БНТ научи, че е било предложено разпределянето на 120-те хиляди мигранит да стане на два пъти – спешно да бъдат заселени 66 хиляди души, намиращи се сега в Италия и Гърция и на по-късен етап – още 54 хиляди.  България би трябвало да приеме 852-ма души. Решението трябва да бъде одобрено от европейските лидери, които ще имат извънреден съвет в сряда.  От съобщения в Туитър става ясно, че решението е било прието с квалифицирано мнозинство, а не единодушно. Против са били Чехия, Словакия, Унгария и Румъния. България дойде без промяна в позицията от миналата седмица.  Преди началото на заседанието люксембургският министър, чиято държава е ротационен председател на Европейския съвет беше оптимистичен: Жан Аселборн, министър на вътрешните работи на Люксембург: Работихме упорито, за да договорим този текст. Това според мен е много балансирано консенсусно споразумение. Ние ще го сложим на масата и ще работим на тази база и мисля, че ще има много положително влияние върху всички делегати, така че можем да постигнем резултат тази вечер.  Положихме много усилия за този текст. Според мен той е много балансиран и консунсусен. Ще го сложим на масата. това ще бъде работната основа, според мен с много положително въздействие върху всички делегации, така че тази вечер да постигнем резултат.  Първоначалните планове на Европейската комисия предвиждаха България да приеме общо 1100 мигранти, но сега този брой вероятно ще бъде променен.  Очаква се разпределението да стане през следващите две години.  Темата със засиления миграционен натиск ще се обсъжда от европейския лидери на извънреден съвет в сряда.

 

Лидерите от ЕС се събират на извънреден съвет в Брюксел, за да одобрят споразумението за разселване на мигранти, постигнато от вътрешните министри ден по-рано - 66 хил. души, които понастоящем се намират в Гърция и Италия, да бъдат веднага заселени в други европейски страни.

Предвижда се България да приеме 852 души.

До компромис се стигна, след като вътрешните министри се договориха 120-те хиляди да бъдат заселени на два пъти - 66 хил. веднага и 54 хил. - по-късно. Не са въведени задължителни квоти - броят на приеманите мигранти е бил договорен между държавите, но в крайна сметка съвпада до голяма степен с предложенията на Европейската комисия.

Срещу идеята за квотно разпределение категорично възразиха четири държави: Чехия, Словакия, Унгария и Румъния. Съпротивата им беше преодоляна, след като Германия настоя решението да се вземе не с единодушие, а с квалифицирано мнозинство. Това според анализатори означава, че на съвета на лидерите ще има дълги преговори, докато се постигне нов компромис, отбелязва кореспондентът на БНТ в Брюксел.

Противници на споразумението са на мнение, че то няма да реши проблема с миграционния натиск. Политици, участвали в постигането на компромиса, обаче твърдят, че така се дава път на следващите стъпки за справяне със ситуацията.

Според предварителните очаквания евролидерите днес трябва да се съсредоточат върху начините да увеличат помощта за сирийските бежанци, които още не са тръгнали към Европа и се намират в Турция и другите близкоизточни държави. Друга тема е и набелязването на мерки за затягане контрола по външните граници на ЕС - каквато е и България.

Междувременно бе съобщено, че Европейската комисия ще открие наказателни процедури срещу страните членки, които не регистрират чужденците, стъпили на тяхна територия.

Съгласно общностното законодателство всеки гражданин от държава извън ЕС трябва да бъде регистриран и да му бъдат снети пръстови отпечатъци, щом влезе в ЕС.

Броят на регистрираните мигранти не съответства на броя на навлезлите в ЕС, уточни говорител на Еврокомисията. Страните, които са застрашени от санкции, вече са били предупредени.

Източник: БНТ